Havrebollar

Supergoda havrebollar rullade i kokos. Mixa havregrynen i en matbereade eller vispa smeten extra länge med vispen, då blir smeten kladdig och havrebollarna blir mjuka och krämiga. 
havreboll-2

Ca 12 stora eller 15 mellanstora havrebollar
250 g smör
10 dl havregryn
2-2,5 dl socker (justera sötma efter smak, jag har i 2 dl)
1 dl oboy (kan ersättas med 2 tsk kakao och 0,5 dl socker)
3/4 dl grädde eller mjölk
2 tsk vaniljsocker
Ca 1,5 dl kokos till rullning
TIPS! Du kan utesluta kakao eller oboy helt i smeten om du bara vill ha havresmak i bollarna. Om du inte har en matberedare kan du mixa smeten med en elvisp. Hoppa då över steget där du ska smula havregrynen i början. Blanda allting, förutom mjölk/grädde och vispa i 3 min. Häll sedan i vätskan och vispa i ytterligare 10 min.

Gör såhär:
Lägg havregrynen i en matberedare och kör i 30 sekunder tills grynen blir smulor. Hacka smöret i tärningar och lägg det i matberedaren. Tillsätt socker, oboy eller kakao och vaniljsocker. Kör i ytterligare några varv, ca 1-2 min, tills allting blandas samman ordentligt. Häll sedan i mjölk eller grädden i omgångar samtidigt som maskinen är igång. Låt allting mixas samman i 1 min tills det är kladdigt. Ställ sedan smeten i kylen eller frysen för att stelna. I kylen tar det ca 1 timme och i frysen ca 30 min. När smeten är fast formar du bollar i önskad storlek och rullar i kokos. Lägg på ett fat och låt stelna en stund i kylen innan servering.

havreboll-5

Join the Conversation

  1. Thess says:

    Hej! Sonen gillar inte kokos, är det lika gott att rulla i pärlsocker?
    Vad är det vätskan gör, tycker det låter som väldigt mycket

  2. Anonym says:

    Jag hade i en knivsudd salt
    Sååå gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close