Grillat/ Kyckling

Hel kyckling i ugn

God och saftig kyckling smaksatt med vitlök, citron, smör och örter. En festlig vardagsrätt som kan serveras med valfritt tillbehör. Denna gång serverade jag kycklingen med potatisklyftor, brysselkål och gräddsås. Smarrigt!

4-6 portioner
1 hel kyckling (ca 1,3 kg)
50 g smör
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 tsk paprikapulver
1 tsk dijonsenap
Skalet från en halv citron (bara det gula)
Salt & peppar
Tillsättning till kycklingen:
2 klyftor citron
Ett halvt vitlökshuvud
1 liten knippe färsk örter (timjan, rosmarin, basilika eller persilja funkar bra, välj fritt efter smak)
Serveringsförslag (klicka på texten för att komma till recept):
Ugnsrostad potatis
Brysselkål
Gräddsås

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Blanda smör, riven citronskal, vitlök, paprikapulver, timjan, senap, salt och peppar. Smörj hela kycklingen med smöret. Utvändigt, under skalet och i
kycklingen. Fyll kycklingen med örter, vitlök och citronklyftorna. Knyt ihop benen på kycklingen. Strö på lite mer timjan och paprikapulver för att ge den en fin stekyta.

Lägg kycklingen på ett galler med en ugnsplåt under. Om du vill kan du lägga en lök delade i klyftor på plåten. Tillaga sedan mitt i ugnen i 30 min. Efter 30 min öser du på kycklingen med fettet som runnit av den. Grilla i ytterligare 30-40 min. Ös gärna på fler gånger med fett. Låt kycklingen vila i 10 min innan du skär i den. Servera med önskat tillbehör.


Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

två × 1 =