Buffé/ Fisk & Skaldjur/ Utvalt

Hel laxsida i ugn

Helstekt lax i ugn är så gott och smidigt att laga, den blir saftig och sköter sig själv i ugnen. Praktisk och festlig vardagsmat. Ha koll så den inte blir torr, använder du stektermometer så ska laxen ha en innertemperatur på 56 grader. Annars är 30 min i ugnen på 180° ganska lagom, bästa sättet att se om laxen är klar är att peta med en gaffel i mitten av den, den ska ha en fin rosa färg.  Jag lägger lite vätska runtom laxen för att få den riktigt saftig. Jag brukar även krydda den på kvällen och ställa i kylen till nästa dag, då har den fått marineras och dessutom praktiskt att ha den förberedd, bara att ta in i ugnen precis innan middag.
6 portioner

ca 1,5 kg laxsida
2 msk citronsaft
1,5 tsk spiskummin
1 msk soja
1 msk örtsalt eller vanlig salt
1 tsk svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk rivet citron- eller limeskal, få inte med det vita då blir det beskt
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad gräslök
Citron eller limeskivor
1 dl vatten
Serveringsförslag:
Kall dillsås
Citronsås
Romsås till lax
Sparrispaj
Potatis

Lägg laxsidan på ett foliepapper på en ugnsplåt och vik upp kanterna på foliepappret runt laxen. Jag gör så för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut i plåten. Det är dom som gör laxen god och dom vill vi behålla i laxen. Blanda soja, citronsaft, spiskummin, salt, peppar och olivolja. Pensla på marinaden på laxen, strö på citronskal, dill och gräslök. Ställ i kylen några timmar eller ta in i ugnen direkt. Värm ugnen till 180°. Precis innan laxen ska in i ugnen, toppa med citronskivor och lägg vatten runt om laxen på folien, (inte på den). Vattnet gör laxen saftig.  Ta in i mitten av ugnen och grädda i ca 30 min.
Fotor_14418099170641


 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    Britt-Inger Hultgren
    24/11/2015 at 12:41

    Ååååhhh, vad det låter gott!! Köpte precis en laxsida som ligger i kylen och väntar på att bli omhändertagen.
    En liten fråga bara, tar du bort skinnet innan du lagar den? Jag brukar göra det men laxfilén blir ju lite svårhanterlig när den är klar när den är så stor och inte skinnet “håller ihop” den.

    • Reply
      Zeina
      24/11/2015 at 23:04

      Hej 😀

      Ja det är verkligen super gott. Jag behåller skinnet på laxen. Lycka till och hoppas att det smakar /Kram Zeina

  • Reply
    Elisabeth
    03/04/2016 at 20:24

    Hei

    Jeg lagde denne i dag, den ble så god:) Den falt i smak hos hele familien. Gleder meg til å prøve fler av dine oppskrifter.

    Elisabeth

    • Reply
      Zeina
      05/04/2016 at 19:13

      Härligt 😀 tack snälla för att du berättar 😀

  • Reply
    Björn Sandberg
    26/05/2016 at 01:01

    Mycket gott, det här receptet har en självklar plats i min samling!

  • Reply
    Slavica
    28/06/2016 at 22:45

    Jag gillar inte fiskMen det var så gott!
    Tack bästa Zeina,du är så omtyckt hemma hos oss!❤️

    • Reply
      Zeina
      29/06/2016 at 11:41

      Så fint att läsa, du är så go Slavica 🙂 Tack underbara du. Önskar dig och din familj en fantastiskt fin dag. Kram på er

  • Reply
    Natalie
    26/09/2017 at 13:38

    Ser jättegott ut ❤️

  • Reply
    Sassa
    28/11/2017 at 14:08

    Mitt favoritrecept 🙂 går alltid på det hör!

  • Leave a Reply

    tre × 1 =