Kurdistan/ Libanon/ Mezza/ Palestina/ Syrien/ Turkiet/ Vegetariskt

Hemmagjord yoghurt

Att göra yoghurt själv är väldigt enkelt och läckert. Du gör den enkelt på endast 2 ingredienser. Hemmagjord yoghurt har en syrlig och frisk smak. Denna typ av yoghurt är väldigt populär i Mellanöstern. Man serverar gärna yoghurten som tillbehör vid maten eller med bröd till frukosten. Fantastiskt gott! Om man vill att yoghurten ska ha en tjock konsistens, som turkisk yoghurt, kan man låta den rinna av på kökshandduk eller i kaffefilter några timmar.

2 liter yoghurt
2 liter mjölk, 3% fetthalt
2 dl yoghurt, 3% fetthalt

Om du gillar mina Mellanösternrecept så kommer du att älska min kokbok som släpps vecka 35. Om du förhandsbeställer min bok idag erhåller du ett signerat exemplar. Läs mer och beställ boken HÄR!

Gör såhär:
Häll mjölken i en kastrull. Värm upp på medelhög värme. Precis när mjölken når kokpunkten stänger du av värmen och tar bort kastrullen från spisplattan. Mjölken ska alltså inte börja koka men ska bli riktigt varm och nästan börja koka. Låt mjölen svalna en stund, tills den blir ljummen.

Lägg yoghurten i en skål. Ta ca 2 msk från den avsvalnade mjölken och blanda ner det i yoghurten. Rör om och häll sedan ner yoghurten i mjölken. Blanda yoghurten och mjölken med en slev, rör runt lite tills det blir blandat. Lägg ett lock på grytan.

Vira runt grytan med två tjocka filtar. Detta gör du för att det ska vara varmt och gosigt i grytan. Värmen hjälper yoghurten att tjockna. Ställ i rumstemperatur på en varm plats. Låt grytan stå invirad i filtar i 24 timmar.

Efter 24 timmar tar du försiktigt bort filtarna. Rör inte yoghurten för då kan den skära sig och bli vattnig. Ställ grytan i kylen i minst 8 timmar, tills yoghurten kallnar helt. Sen är yoghurten klar och redo för servering.

Om du vill att yoghurten ska vara tjock så kan du låta den rinna av på en duk eller kaffefilter i 2-3 timmar.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply