Bönor/ Grönsaker/ Libanesiskt/ Mezza/ Röror och guckor/ Vegetariskt

Perfekt hummus

Det finns hummus och så finns det perfekt hummus! När man lyckas få till hummusen sådär sammetslen och krämig, ja då har man sig en underbar dippa att njuta av. Hemligheten bakom den perfekta hummusen är att verkligen mixa röran ordentligt. Först ska du mixa sesampastan  tills den blir krämig och sen mixar du kikärtorna en bra stund. Ju längre de mixas desto lenare och krämigare dippa. Jag älskar att servera min hummus med grönsaksstavar och pitabröd bredvid. Mitt favorit fredagsmys, nyttigt och gott. Detta recept är ett gammalt recept på bloggen som jag uppdaterat med lite fräschare bilder 😀
hummus
1 skål hummus
500 g kokta kikärtor
4 msk tahini (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1-2 citron (justera syra efter smak)
1 tsk salt
Ca 0,5-1 dl vatten (beroende på hur lös du vill ha din hummus)

Gör såhär:
Lägg tahini, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en stavmixer. Mixa i ca 1 min tills tahinin blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahinin får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 1 min kommer tahinin bli ganska fast i konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Mixa i ca 2-3 min, öppna upp matberedarens lock och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. Gillar du spiskummin kan du tillsätta en nypa.

När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som mixern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen. Servera humusen direkt eller täck väl och förvara i kylen fram till servering. Den klarar sig fint i kylen upp i ca 3-4 dagar. Ringla över olivolja och servera som en god dippa med grillat, pitabröd eller grönsaksstavar.

Så ser tahini ut när den mixats en stund. Den förvandlas till en tjock och krämig massa. Även saken blir mildare och godare.

Så ser tahini ut när den mixats en stund. Den förvandlas till en tjock och krämig massa.

I med kikärtorna och mixa en bra stund. Späd sedan ut med vatten och mixa lite till.

I med kikärtorna och mixa en bra stund. Späd sedan ut med vatten och mixa lite till.

Perfektion! Denna hummus har fått mycket kärlek. Nu är den len , krämig och fantastiskt god.

Perfektion! Denna hummus har fått mycket kärlek. Nu är den len , krämig och fantastiskt god.

hummus

hummus-4

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply
    Gülay
    08/03/2016 at 21:58

    Hej
    Kikärtor 500gr hur mycket är det okokta? Eller menar du 500 gr okokta kikärtor som ska kokas? Brukar du inte ta bort skalen på det kokta kikärtorna?

    • Reply
      Zeina
      09/03/2016 at 23:54

      Det är 500 g kokta kikärtor, ca 5 dl okokta. Du kan skala dem om du vill, det gör jag ibland 🙂 lycka till

  • Reply
    Sara
    22/06/2016 at 11:43

    Hej
    Har du recept på batbot? ( marockansk bröd)

    • Reply
      Zeina
      29/06/2016 at 11:19

      Nej tyvärr 🙂

  • Reply
    Ana
    10/07/2016 at 18:55

    Hej!

    Är tahinin som du använder glutenfri, isåfall vilken sort är det du använder?

    Tack på förhand! 🙂

    • Reply
      Zeina
      13/07/2016 at 10:39

      Hej 🙂 Jag vet inte om den är glutenfri, jag använder märket “Al Wadi”, tycker den smakar bäst

  • Reply
    Elvir
    13/11/2016 at 16:50

    Hej Zeina

    Tack för denna enkla men ack så fantastisk goda hummus recept.

    MVH
    Elvir

  • Reply
    Isabell
    12/01/2017 at 22:08

    Hej! Går det bra med köpta kokta kikärtor av bra kvalitet? Ifall man inte är säker på att koka dem själv 🙂 tack för en fin blogg 🙂

    • Reply
      Zeina
      13/01/2017 at 11:17

      Hej,
      Det funkar jättebra med köpta kikärtor, det använder jag ofta till min hummus. Ha en finfin helg. Kram /Zeina

  • Reply
    Julia
    22/01/2017 at 18:13

    WOW! Helt fantastisk hummus! Har alltid misslyckats med min, men att mixa tahini:n innan gjorde underverk. 🙂 🙂

    Ha det bra,

    Julia

  • Leave a Reply

    elva + 3 =