Det finns hummus och så finns det perfekt hummus! När man lyckas få till hummusen sådär sammetslen och krämig, ja då har man sig en underbar dippa att njuta av. Hemligheten bakom den perfekta hummusen är att verkligen mixa röran ordentligt. Först ska du mixa sesampastan tills den blir krämig och sen mixar du kikärtorna en bra stund. Ju längre de mixas desto lenare och krämigare dippa. Jag älskar att servera min hummus med grönsaksstavar och pitabröd bredvid. Mitt favorit fredagsmys, nyttigt och gott. Detta recept är ett gammalt recept på bloggen som jag uppdaterat med lite fräschare bilder 😀
1 skål hummus
500 g kokta kikärtor
4 msk tahini (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1-2 citron (justera syra efter smak)
1 tsk salt
Ca 0,5-1 dl vatten (beroende på hur lös du vill ha din hummus)
TIPS! Om du gör hummus av kikärtor på burk, spara kikärtspadet. Av det kan du baka en fantastiskt god brownie. Recept på det hittar du HÄR! och HÄR!
Gör såhär:
Lägg tahini, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en stavmixer. Mixa i ca 1 min tills tahinin blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahinin får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 1 min kommer tahinin bli ganska fast i konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Mixa i ca 2-3 min, öppna upp matberedarens lock och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. Gillar du spiskummin kan du tillsätta en nypa.
När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som mixern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen. Servera humusen direkt eller täck väl och förvara i kylen fram till servering. Den klarar sig fint i kylen upp i ca 3-4 dagar. Ringla över olivolja och servera som en god dippa med grillat, pitabröd eller grönsaksstavar.

Så ser tahini ut när den mixats en stund. Den förvandlas till en tjock och krämig massa.

I med kikärtorna och mixa en bra stund. Späd sedan ut med vatten och mixa lite till.

Perfektion! Denna hummus har fått mycket kärlek. Nu är den len , krämig och fantastiskt god.
28 Comments
Gülay
08/03/2016 at 21:58Hej
Kikärtor 500gr hur mycket är det okokta? Eller menar du 500 gr okokta kikärtor som ska kokas? Brukar du inte ta bort skalen på det kokta kikärtorna?
Zeina
09/03/2016 at 23:54Det är 500 g kokta kikärtor, ca 5 dl okokta. Du kan skala dem om du vill, det gör jag ibland 🙂 lycka till
Sara
22/06/2016 at 11:43Hej
Har du recept på batbot? ( marockansk bröd)
Zeina
29/06/2016 at 11:19Nej tyvärr 🙂
Ana
10/07/2016 at 18:55Hej!
Är tahinin som du använder glutenfri, isåfall vilken sort är det du använder?
Tack på förhand! 🙂
Zeina
13/07/2016 at 10:39Hej 🙂 Jag vet inte om den är glutenfri, jag använder märket “Al Wadi”, tycker den smakar bäst
Elvir
13/11/2016 at 16:50Hej Zeina
Tack för denna enkla men ack så fantastisk goda hummus recept.
MVH
Elvir
Isabell
12/01/2017 at 22:08Hej! Går det bra med köpta kokta kikärtor av bra kvalitet? Ifall man inte är säker på att koka dem själv 🙂 tack för en fin blogg 🙂
Zeina
13/01/2017 at 11:17Hej,
Det funkar jättebra med köpta kikärtor, det använder jag ofta till min hummus. Ha en finfin helg. Kram /Zeina
Julia
22/01/2017 at 18:13WOW! Helt fantastisk hummus! Har alltid misslyckats med min, men att mixa tahini:n innan gjorde underverk. 🙂 🙂
Ha det bra,
Julia
Love
14/08/2017 at 12:15Ingen spiskummin???
Helene
16/10/2017 at 19:02Jag har aldrig gjort hummus själv förut och den blev verkligen perfekt. Tack för ett jättebra recept.
Johanna
26/11/2017 at 12:43Men wow! Vilken gudomlig hummus! Lätt att göra också! Den godaste jag hittills ätit! Hamnade av en slump på din blogg när ja googlade hummus idag men ska spara din sida så jag kan återkomma!
Jessica
03/07/2018 at 20:24Bästa hummus-receptet ever! Lätt att göra och hummusen blev sådär fluffig och ’lätt’ som jag vill ha den. Blev godkänd av hela familjen, dessutom.
Malena
14/07/2018 at 16:41Hej, Kan man göra det med kikärter på burk?
Zeina
16/07/2018 at 10:47Hej,
Absolut! Funkar jättebra 🙂
Klara
16/07/2018 at 11:53Så grymt bra recept; jag gör en laddning minst varannan vecka, så himla god är den! Perfekt som lunch, ihop med grönsaker och bröd, såhär i den värsta sommarvärmen. En gång hade jag inte tillräckligt med kikärtor, så jag tog hälften stora vita bönor, blev också toppen 😀 Solklar favorit!
Camilla
12/08/2018 at 16:58Verkligen helt perfekt hummus blir det av ditt recept och din tydliga beskrivning Jag gjorde egen tahini (rostade sesamfrö och mixade med salt citronsaft och olja- helt glutenfri!) just nu har jag veganska browniekakan i ugnen som jag gjorde på spadet från kikärtorna
Cecilia
30/08/2018 at 11:20Hej, Ska kikärtor i burk kokas innan?
Zeina
31/08/2018 at 09:00Hej,
Nej kikärtor på burk är redan kokta.
sandra
11/09/2018 at 12:27Hej! Vad använder du för mixer? 🙂
Zeina
20/09/2018 at 09:28Hej,
Jag använder en Bosch MCM2054 🙂
Sofie
14/09/2018 at 12:41Hej! Står nu och håller på att göra din hummus nu 🙂 Det står inte i ditt recept, men jag ser på bilden, är det olja på hummusen? Ringlade du olja efteråt eller? Vilken olja? Tack för
Zeina
20/09/2018 at 09:24Hej,
Det är olivolja på hummusen som jag ringlade på efteråt vid servering 🙂
Moa
18/01/2019 at 18:44Hallå!
Jag vill också göra perfekt hummus men jag finner på svårighet när tahinin ska mixas. Det fungerar inte alls I min matberedare, finns det något annat tips? Kan man vispa tahinin stället?
Fina recept!
Johannes
20/02/2019 at 20:28Jag hade samma problem, funkade inte i min matberedare. Jag testade av en tillfällighet att använda stavmixern till att mixa tahiniröran med i en mindre skål. Då blev den så krämig som den skulle vara. Testa det!
Marianne
27/01/2019 at 11:08Tack, tack, tack för ditt hummus-recept. Efter ca 10 misslyckade försök med andra recept lyckades jag äntligen få till rätt smak!
Johannes
19/02/2019 at 20:54Så otroligt gott!! Älskar att hummusen är både så fantastiskt god och dessutom så nyttig. Tack för ett underbart recept!