Det finns hummus och så finns det perfekt hummus! När man lyckas få till hummusen sådär sammetslen och krämig, ja då har man sig en underbar dippa att njuta av. Hemligheten bakom den perfekta hummusen är att verkligen mixa röran ordentligt. Först ska du mixa sesampastan  tills den blir krämig och sen mixar du kikärtorna en bra stund. Ju längre de mixas desto lenare och krämigare dippa. Jag älskar att servera min hummus med grönsaksstavar och pitabröd bredvid. Mitt favorit fredagsmys, nyttigt och gott. Detta recept är ett gammalt recept på bloggen som jag uppdaterat med lite fräschare bilder 😀
hummus
1 skål hummus
500 g kokta kikärtor
4 msk tahini (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1-2 citron (justera syra efter smak)
1 tsk salt
Ca 0,5-1 dl vatten (beroende på hur lös du vill ha din hummus)

Gör såhär:
Lägg tahini, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en stavmixer. Mixa i ca 1 min tills tahinin blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahinin får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 1 min kommer tahinin bli ganska fast i konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Mixa i ca 2-3 min, öppna upp matberedarens lock och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. Gillar du spiskummin kan du tillsätta en nypa.

När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som mixern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen. Servera humusen direkt eller täck väl och förvara i kylen fram till servering. Den klarar sig fint i kylen upp i ca 3-4 dagar. Ringla över olivolja och servera som en god dippa med grillat, pitabröd eller grönsaksstavar.

Så ser tahini ut när den mixats en stund. Den förvandlas till en tjock och krämig massa. Även saken blir mildare och godare.
Så ser tahini ut när den mixats en stund. Den förvandlas till en tjock och krämig massa.
I med kikärtorna och mixa en bra stund. Späd sedan ut med vatten och mixa lite till.
I med kikärtorna och mixa en bra stund. Späd sedan ut med vatten och mixa lite till.
Perfektion! Denna hummus har fått mycket kärlek. Nu är den len , krämig och fantastiskt god.
Perfektion! Denna hummus har fått mycket kärlek. Nu är den len , krämig och fantastiskt god.

hummus

hummus-4

Kopiera