Perfekt hummus

INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

Det finns hummus och så finns det perfekt hummus! När man lyckas få till hummusen sådär sammetslen och krämig, ja då har man sig en underbar dippa att njuta av. Hemligheten bakom den perfekta hummusen är att verkligen mixa röran ordentligt. Först ska du mixa sesampastan tills den blir krämig och sen mixar du kikärtorna en bra stund. Ju längre de mixas desto lenare och krämigare dippa. Jag älskar att servera min hummus med grönsaksstavar och pitabröd bredvid. Mitt favorit fredagsmys, nyttigt och gott. Detta recept är ett gammalt recept på bloggen som jag uppdaterat med lite fräschare bilder 😀
hummus
1 skål hummus
500 g kokta kikärtor
4 msk ljus tahina (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1-2 citron (justera syra efter smak)
1 tsk salt
Ca 0,5-1 dl vatten (beroende på hur lös du vill ha din hummus)

TIPS! Om du gör hummus av kikärtor på burk, spara kikärtspadet. Av det kan du baka en fantastiskt god brownie. Recept på det hittar du HÄR! och HÄR!Vegan brownie

Gör såhär:
Lägg tahina, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en stavmixer. Mixa i ca 1 min tills tahinan blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahinan får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 1 min kommer tahinan bli ganska fast konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Mixa i ca 2 min, öppna upp matberedarens lock och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. Gillar du spiskummin kan du tillsätta en nypa.

När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som mixern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen. Servera humusen direkt eller täck väl och förvara i kylen fram till servering. Den klarar sig fint i kylen upp i ca 3-4 dagar. Ringla över olivolja och servera som en god dippa med grillat, pitabröd eller grönsaksstavar.

Så ser tahini ut när den mixats en stund. Den förvandlas till en tjock och krämig massa. Även saken blir mildare och godare.
Så ser tahina ut när den mixats en stund. Den förvandlas till en tjock och krämig massa.
I med kikärtorna och mixa en bra stund. Späd sedan ut med vatten och mixa lite till.
I med kikärtorna och mixa en bra stund. Späd sedan ut med vatten och mixa lite till.
Perfektion! Denna hummus har fått mycket kärlek. Nu är den len , krämig och fantastiskt god.
Perfektion! Denna hummus har fått mycket kärlek. Nu är den len , krämig och fantastiskt god.

hummus

hummus-4

Join the Conversation

  1. Gülay says:

    Hej
    Kikärtor 500gr hur mycket är det okokta? Eller menar du 500 gr okokta kikärtor som ska kokas? Brukar du inte ta bort skalen på det kokta kikärtorna?

    1. Zeina Author says:

      Det är 500 g kokta kikärtor, ca 5 dl okokta. Du kan skala dem om du vill, det gör jag ibland 🙂 lycka till

  2. Hej
    Har du recept på batbot? ( marockansk bröd)

    1. Zeina Author says:

      Nej tyvärr 🙂

    2. Karoline says:

      Hej fina Zeina har du videoklipp över hur du gör hummus och baba ganoush?❤

  3. Hej!

    Är tahinin som du använder glutenfri, isåfall vilken sort är det du använder?

    Tack på förhand! 🙂

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂 Jag vet inte om den är glutenfri, jag använder märket “Al Wadi”, tycker den smakar bäst

  4. Elvir says:

    Hej Zeina

    Tack för denna enkla men ack så fantastisk goda hummus recept.

    MVH
    Elvir

  5. Isabell says:

    Hej! Går det bra med köpta kokta kikärtor av bra kvalitet? Ifall man inte är säker på att koka dem själv 🙂 tack för en fin blogg 🙂

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Det funkar jättebra med köpta kikärtor, det använder jag ofta till min hummus. Ha en finfin helg. Kram /Zeina

  6. Julia says:

    WOW! Helt fantastisk hummus! Har alltid misslyckats med min, men att mixa tahini:n innan gjorde underverk. 🙂 🙂

    Ha det bra,

    Julia

  7. Ingen spiskummin???

  8. Helene says:

    Jag har aldrig gjort hummus själv förut och den blev verkligen perfekt. Tack för ett jättebra recept.

  9. Johanna says:

    Men wow! Vilken gudomlig hummus! Lätt att göra också! Den godaste jag hittills ätit! Hamnade av en slump på din blogg när ja googlade hummus idag men ska spara din sida så jag kan återkomma!

  10. Jessica says:

    Bästa hummus-receptet ever! Lätt att göra och hummusen blev sådär fluffig och ’lätt’ som jag vill ha den. Blev godkänd av hela familjen, dessutom.

  11. Malena says:

    Hej, Kan man göra det med kikärter på burk?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Absolut! Funkar jättebra 🙂

  12. Klara says:

    Så grymt bra recept; jag gör en laddning minst varannan vecka, så himla god är den! Perfekt som lunch, ihop med grönsaker och bröd, såhär i den värsta sommarvärmen. En gång hade jag inte tillräckligt med kikärtor, så jag tog hälften stora vita bönor, blev också toppen 😀 Solklar favorit!

  13. Camilla says:

    Verkligen helt perfekt hummus blir det av ditt recept och din tydliga beskrivning Jag gjorde egen tahini (rostade sesamfrö och mixade med salt citronsaft och olja- helt glutenfri!) just nu har jag veganska browniekakan i ugnen som jag gjorde på spadet från kikärtorna

  14. Cecilia says:

    Hej, Ska kikärtor i burk kokas innan?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Nej kikärtor på burk är redan kokta.

  15. sandra says:

    Hej! Vad använder du för mixer? 🙂

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag använder en Bosch MCM2054 🙂

  16. Sofie says:

    Hej! Står nu och håller på att göra din hummus nu 🙂 Det står inte i ditt recept, men jag ser på bilden, är det olja på hummusen? Ringlade du olja efteråt eller? Vilken olja? Tack för

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Det är olivolja på hummusen som jag ringlade på efteråt vid servering 🙂

  17. Hallå!
    Jag vill också göra perfekt hummus men jag finner på svårighet när tahinin ska mixas. Det fungerar inte alls I min matberedare, finns det något annat tips? Kan man vispa tahinin stället?
    Fina recept!

    1. Johannes says:

      Jag hade samma problem, funkade inte i min matberedare. Jag testade av en tillfällighet att använda stavmixern till att mixa tahiniröran med i en mindre skål. Då blev den så krämig som den skulle vara. Testa det!

  18. Marianne says:

    Tack, tack, tack för ditt hummus-recept. Efter ca 10 misslyckade försök med andra recept lyckades jag äntligen få till rätt smak!

  19. Johannes says:

    Så otroligt gott!! Älskar att hummusen är både så fantastiskt god och dessutom så nyttig. Tack för ett underbart recept!

  20. Nu är det andra gången jag provar och jag får verkligen inte till någon fluffig konsistens på tahinin.. Provat stavmixer och matberedare, inget funkar. Är det fel på kung markattas tahini? Kan man inte använda den?

  21. Kan man frysa hummus?
    Har ensamhushåll och det vore bra att kunna göra lite mer o lagra när jag ändå håller på.

  22. SUPERGOD!!! Tack så jättemycket för receptet! 🙂

  23. Klaus says:

    Tack för dina goda recept. Du har blivit min favvo på nätet. Och din hummus……mums

  24. Hej! Ungefär hur många dl kokta kikärtor är 500 g?

  25. Charlotte Jonsson says:

    Hej Z! Toppen recept, lätt att följa och bra resultat! Jag har börjat koka egna kikärtor som jag fryser in, upplever stor skillnad. De är ju utsökta som de är och kan användas i många rätter. Iallafall, ville bara säga att receptet funkar kanon utan vitlöken. Blir lite annat men också gott! Tack för din inspiration i mathantverket/ Lotta i Sparsör

  26. Catarina Persson says:

    Hej, i Hummusreceptet står det 1-2 citron , är det matskedar eller hela citroner?

    Tack på förhand, Catarina

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Det är hela citroner 😀

  27. Fredrik says:

    Hej,
    Jag missade att där stod kokta kikärtor .. Så har nu gjort en laddning av hummus med okokta kikärtor…

    Kan man äta det eller det är farligt?

    Måste jag slänga allt eller kan man göra någonting med det? T.ex. laga i ugnen.

    1. Zeina Author says:

      Du skulle kunna göra kikärtsbiffar av smeten om den inte är för lös. Testa att ta en liten bit och stek. Om den är allt för lös kan du ha i lite ströbröd.

  28. Hej, hur länge håller hummusen sig i kylen

  29. hella krook says:

    du skriver att man kan använda vätskan från kikärtorna till att göra brownies, men var är receptet?
    mvh hella

  30. Vesna Dedic says:

    Hej
    Ta du av skalet på kikärtor innan du mixar dom

  31. Erika says:

    Gjorde precis som receptet och den smakar okej men med en bitter eftersmak

  32. Alltså mixande min tahini i typ 15 min, hände INGENTING, vad gör jag för fel?

    1. Zeina Author says:

      Det kan bero på tahinisorten du jobbar med, det är helt kom om du inte lyckas få till den fluffig 😀

  33. Stefan says:

    Kanonrecept, men jag undrar också hur länge den håller sig i kylen.

    1. Zeina Author says:

      Härligt 😀 Den håller sig fint i kylen i ca 3-4 dagar 😀

  34. Jenny says:

    Oj – den här var ju kalasgod! Jag är ingen “Hummusfantast”, eller ska kanske säga att jag har aldrig varit det…. men den här var ju bara helt fantastisk…så har nog gått över till att va en “Hummusfantast” nu!

    1. Zeina Author says:

      UNDERBART 😀

  35. Efter många försök till att göra hummus (som aldrig blev riktigt bra) så hittade jag ditt recept och DEN ÄR AMAZING! Aldrig lyckats innan med så len och gott hummus !!

  36. Josephine says:

    Jag brukar inte vara jätteförtjust i hummus, men den här blev supergod fast jag var tvungen att ta vinäger istället för citron. Tog undan hälften av hummusen och blandade med sambal badjak, inte dumt det heller

    1. Zeina Author says:

      Härligt 😀

  37. Madelene says:

    Hej Zeina! Jag har gjort både hummusen och brownies och allt blev jättegott!
    Jag vill också passa på att tala om hur fantastiskt bra jag tycker dina recept och förklaringar är. Vår familj hade hamnat i falukorvsträsket med liten eller ingen mat-inspiration. Din sida med alla underbara rätter har tänt intresset för mat igen. Hela familjen älskar allt vi lagar från din sida. Vi har genom maten ”besökt” Irak, Indien, Senegal osv. Tusen tack!

    1. Zeina Author says:

      Åh tack så jättemycket för dina fina ord 😀 Det gör mig så glad att läs! Kram

  38. Såååå vansinnigt god hummus!❤️❤️❤️ Och rödbetshummus är ännu godare! Och jag gillar ju inte hummus

  39. Första gången jag gör egen hummus. Receptet var lätt att följa och blev lyckat resultat. Men vi tyckte att det var lite mycket citron, den tog över smaken lite. Använde ca 2/3 citron till 380g kikärtor. Kanske var det också en stor citron. Nästa gång tar vi mindre citron och lite mer vatten i stället.

  40. Maria says:

    Hummusen blev så god och fluffig på första försöket! Och jag som inte ens är särskilt bra på att laga mat. Tack för receptet och all inspiration på din sida!

  41. Olivia says:

    Men wow Zeina! Har alltid misslyckats med hummus innan, men med din tahina och detta recept blev den m-a-g-i-s-k! Tack för ett superrecept!

  42. Alice says:

    Hej! Hur mycket hummus brukar du beräkna per person när den ska ingå i en mindre buffe?

  43. Mathilde says:

    Har testat detta recept ett par gånger men aldrig gillat den. Kör tahini som jag köpte i arabisk livs.
    Tycker hummusen blir för besk i smaken. Vet inte om det är fel tahini jag använder eller om det är så den ska smaka. Ingen hummus-expert här. Såg att ett specifikt märke tipsades i kommentarsfältet. Ska testa den nästa gång innan jag ger upp för gott.

  44. Ulla Söder says:

    Tack Zeina, fantastiskt god hummus!

  45. Lena Grön says:

    Hej! Hur kommer det sig att du inte kryddar hummusen med spiskummin? Jag har nog aldrig ätit hummus utan spiskummin. Har ätit det i Libanon, Israel, egen och Syrien.

    1. Lena Grön says:

      Egypten skulle det stå istället för egen!

  46. Dina recept är så lättlästa och så enkla att följa! Du beskriver allt på ett så lättförståeligt sätt. Är nog inne varje vecka och kollar dina recept.

  47. Mikaela says:

    Googlade hummus + Zeina då jag alltid brukar gilla dina recept, och blev verkligen inte besviken. Bästa hummusen jag gjort och som jag ätit, tack

  48. Tack Zeina för fantastiskt gott recept, som jag fick rekommenderat av min vännina 🙂

  49. Yvonne says:

    Så god hummus. Jag använde din Tahini. I vilken av dina kokböcker finns detta recept?

  50. Kristoffer says:

    Otroligt bra recept. Blev betydligt godare än tidigare hummus jag gjort. Tack så mycket!

  51. Karin says:

    Stort tack för alla dina fantastiska recept! Återkommer ständigt till dem!

Lämna ett svar till Isabell Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close