Grytor/ Indien/ Kyckling

Indisk gryta

En mustig indisk gryta med kyckling, potatis, tomatsås och grädde. En härlig blandning av kryddor som gör denna rätt fantastiskt  smakrik och god. Till skillnad från de flesta indiska grytor så innehåller den få ingredienser och är ganska lättlagad. Serveras gärna med nybakat chapatibröd eller naan, en klick yoghurt och mynta. Detta recept är en gammal favorit på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.

Följ Zeinas Kitchen på Instagram HÄR! för mer goda recept och inspiration❤

6 portioner
4 kycklinglår
1 finhackad lök
4 pressade vitlöksklyftor
2 msk färsk riven ingefära
1 dl tomatpuré
2 dl grädde (valfri sort, matlagnings- eller vispgrädde)
8 dl vatten
6 st potatisar
Kryddor:
2 tsk garam masala
2 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin (pulver)
1 tsk koriander (pulver)
1 tsk kardemumma (pulver)
1 tsk cayennepeppar eller paprikapulver
2 st hönsbuljontärningar
Salt
Peppar
Stekning:
Rapsolja
Smör
Serveringsförslag:
Turkisk yoghurt och finhackad mynta
Chapatibröd– recept finns HÄR!
Naan- recept finns HÄR!

Recept på likadan gryta gjord utan kyckling hittar du HÄR!

Gör såhär:
Dela kycklinglåren i två delar, krydda dem med salt och peppar.
Hetta upp olja och lite smör i en stekpanna och stek kycklingbitarna i omgångar. Börja att steka med skinnsidan nedåt och i ca 8 min på varje sida tills de får en fin gyllenbrun färg. Lägg sedan åt sidan.

Hetta upp olja och smör i en vid kastrull, stek lök, vitlök och ingefäran på medelvärme några minuter under omrörning, passa dem så de inte bränns vid. När de mjuknat häller du i tomatpurén och kryddorna. Tillsätt eventuellt mer olja. Stek i 4-5 min tills tomatpuren mörknar, det doftar ljuvligt av alla kryddor.
Blanda i kycklingen, hett vatten, buljong, rör om och koka upp. När det puttrat 2-3 minuter, sänk värmen, häll i grädden, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt/peppar. Lägg grytlocket på glänt och låt små puttra 1 timme. Rör om då och då. Skala och skär potatisarna i bitar, häll i grytan och låt koka med under lock i 30 min. Servera med bröd, en klick yoghurt och finhackad mynta.
Recept på fler goda indiska grytor:
Butter chicken
Butter chicken med kycklingfilé
Indisk lammcurry

  

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

16 Comments

  • Reply
    Heba
    06/07/2015 at 17:40

    Fantastiskt god recept! Tack ❤️

    • Reply
      Zeina
      06/07/2015 at 20:10

      Va glad jag blir att du är nöjd 😀
      Tack. Önskar dig en fin dag. Mvh Zeina

  • Reply
    Jackie
    09/08/2015 at 06:49

    Gjorde denna gryta. Min man var lyrisk! Nu måste jag prova nått mer./Jackie

    • Reply
      Zeina
      09/08/2015 at 16:37

      Åh så skoj! Härligt 😀 Tack för att du tog dig tid att berätta.
      Mvh Zeina

  • Reply
    Mia
    08/11/2015 at 09:46

    Går det lika bra att anv 3.5 % ig youghurt istället för grädd?.. både låter o ser ju galet gott ut

    • Reply
      Zeina
      08/11/2015 at 10:06

      Det går att ha yoghurt men det blir inte lika krämigt, jag tycker att grädde smakar bäst. Kokosmjölk funkar också. Lycka till /Zeina

  • Reply
    JPA
    09/11/2015 at 18:21

    1/2 tsk chilipulver så blev det gudomligt

    • Reply
      Zeina
      10/11/2015 at 19:02

      Härligt 😀 Kul att du lämnade en kommentar. Tack!

  • Reply
    Doudi
    12/01/2016 at 15:12

    Testar idag tack för att du delar med dig:)

    • Reply
      Zeina
      12/01/2016 at 21:18

      Hoppas att du blev nöjd. Tack snälla /Kram 🙂

      • Reply
        Doudi
        12/01/2016 at 21:25

        Det blev jätte gott och jag blev nöjd 🙂 det blev dock inte krämigt men det är säkert för att jag har missat nått
        Kram kram 🙂
        //
        Houda

        • Reply
          Zeina
          15/01/2016 at 18:55

          Hej,
          Grytan blir inte riktigt krämig utan mer mustig. Vill du ha den krämigare nästa gång kan du minska mängden vatten och ha i mer grädde 🙂 lycka till /Zeina

          • Houds
            18/01/2016 at 22:30

            Hej Zeina, Det ska jag göra tack så mycket 🙂
            Med vänlig hälsning, Houda

  • Reply
    Lynn
    14/08/2016 at 17:55

    Hon menar nog kummin. Spiskummin smakar texmex och detta är en indisk gryta, så jag tvivlar på att det är det som ska vara i den 🙂

    • Reply
      Zeina
      14/08/2016 at 23:37

      Ja det är kummin jag menar 🙂

  • Reply
    Ella
    30/03/2017 at 14:19

    Supergod gryta! Jag gjorde med kycklingben blandat med filé (till dom mer kräsna i hushållet) och det blev också bra. Själv tycker jag det blev mer smakrikt med kycklingklubba.

  • Leave a Reply

    tre × ett =