Lyxig italiensk vardagsmat, stora saftiga köttbullar i en smarrig tomatsås. En riktig klassisk Lady & Lufsen middag! Det är ju något alldeles speciellt med hemmagjorda köttbullar, de blir så goda. Det bästa är att du kan sätta din egen touch på dina köttbullar. Krydda dem med allt från finhackade sardeller, chili, parmesanost, rivet citronskal till timjan. De flesta kryddor funkar fint att ha i. 
italienska köttbullar-5

6 portioner italienska köttbullar i tomatsås
Tomatsåsen:
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 pkt krossad tomat av god kvalité (gärna finkrossad)
1 msk tomatpuré
1 näve färska basilikablad
1 msk balsamico
1 tsk dijonsenap
Salt & peppar
Ca 2 dl vatten
Köttbullarna:
500 g köttfärs
1 dl ströbröd eller 2-3 skivor dagsgammalt bröd
1,5 dl mjölk
1 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
1 liten bunte finhackad persilja
1 liten bunte finhackad färsk basilika eller 1 msk torkad basilika
1,5 tsk dijonsenap
Ca 1,5 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja till stekning
Servering:
Pasta av valfri sort (penne eller spaghetti passar bra)
Parmesanost
TIPS! Du kan smaksätta köttbullarna med ca 1 dl riven parmesanost, det blir riktigt gott. Vänd ner det i köttfärsblandningen innan du rullar köttbullarna.

Gör såhär:
Börja med tomatsåsen. Finhacka löken och stek i olja, pressa i vitlök och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och alla övriga ingredienser till tomatsåsen. Koka upp såsen och låt sedan puttra långsamt under lock medan du förbereder köttbullarna.

Blanda ströbröd eller smulade brödskivor med mjölk, rör om och tillsätt alla övriga ingredienser till köttbullarna. Rör gärna smeten med händerna, ibland kan ströbrödet klumpa sig, lös upp den med fingrarna samtidigt som du blandar allting. Rulla stora köttbullar, större än klassiska svenska köttbullar. Lägg på en plåt och ringla rikligt med olivolja över. Värm ugnen till 200° och tillaga köttbullarna mitt i ugnen i ca 15 min, öppna upp luckan efter halva tiden och skaka på plåten.

Smaka av tomatsåsen och krydda eventuellt med salt eller peppar. Vänd försiktigt köttbullarna i tomatsåsen och låt dem få puttra med några minuter. Servera med pasta och riven parmesanost. Bellisimo!
20160609_193228-0120160609_200616-0120160609_201332-01italienska köttbullar

Kopiera