Italienska köttbullar i tomatsås

Lyxig italiensk vardagsmat, stora saftiga köttbullar i en smarrig tomatsås. En riktig klassisk Lady & Lufsen middag! Det är ju något alldeles speciellt med hemmagjorda köttbullar, de blir så goda. Det bästa är att du kan sätta din egen touch på dina köttbullar. Krydda dem med allt från finhackade sardeller, chili, parmesanost, rivet citronskal till timjan. De flesta kryddor funkar fint att ha i. 

6 portioner italienska köttbullar i tomatsås
Tomatsåsen:
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 pkt krossad tomat av god kvalité (gärna finkrossad)
1 msk tomatpuré
1 näve färska basilikablad
1 msk balsamico
1 tsk dijonsenap
Salt & peppar
Ca 2 dl vatten
Köttbullarna:
800 g köttfärs
1 dl ströbröd eller 2-3 skivor dagsgammalt bröd
1,5 dl mjölk
1 ägg (kan uteslutas)
1 pressad vitlöksklyfta
1 liten knippe finhackad persilja
1 liten knippe finhackad färsk basilika eller 1 msk torkad basilika
1,5 tsk dijonsenap
Ca 1,5 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja till stekning
Servering:
Pasta av valfri sort (penne eller spaghetti passar bra)
Parmesanost
TIPS! Du kan smaksätta köttbullarna med ca 1 dl riven parmesanost, det blir riktigt gott. Vänd ner det i köttfärsblandningen innan du rullar köttbullarna.

Recept på salladen hittar du HÄR! Jag har använt burrata istället för mozzarella 

Gör såhär:
Börja med tomatsåsen. Finhacka löken och stek i olja, pressa i vitlök och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och alla övriga ingredienser till tomatsåsen. Koka upp såsen och låt sedan puttra långsamt under lock medan du förbereder köttbullarna.

Blanda ströbröd eller smulade brödskivor med mjölk, rör om och tillsätt alla övriga ingredienser till köttbullarna. Rör gärna smeten med händerna, ibland kan ströbrödet klumpa sig, lös upp den med fingrarna samtidigt som du blandar allting. Rulla stora köttbullar, större än klassiska svenska köttbullar. Lägg på en plåt och ringla rikligt med olivolja över. Värm ugnen till 200° och tillaga köttbullarna mitt i ugnen i ca 15 min, öppna upp luckan efter halva tiden och skaka på plåten.

Smaka av tomatsåsen och krydda eventuellt med salt eller peppar. Vänd försiktigt köttbullarna i tomatsåsen och låt dem få puttra med några minuter. Servera med pasta och riven parmesanost. Bellisimo!
20160609_193228-0120160609_200616-0120160609_201332-01

Join the Conversation

  1. Anki Mann says:

    Hej
    Testade ditt Foccasia bröd och jag höll mig till oliver, tomat och mozzarella herregud vad gott du är bäst zeina 😉

    1. Zeina Author says:

      Underbart att du var så nöjd 😀 tack snälla för att du skriver det. Jätte kul att läsa

  2. Väldigt gott blev det, tack för att du delar med dig av dina recept 🙂

    1. Zeina Author says:

      Tack så hjärtligt. Härligt att du var nöjd 🙂 Kram

  3. Gunilla says:

    Supergott!
    Kommer att lagas många gånger
    Uppskattar verkligen din blogg, hittar alltid
    något gott att laga i den digra receptsamlingen.
    Kram till dig!

  4. Helena says:

    otroligt goda italienska köttbullar!!!! tack för recept!!!

  5. Ulla-Britt says:

    Mycket gott det här, barnbarnen älskar det.

  6. Så fantastiskt goda! <3 Hela familjen älskar dem, tack för receptet!
    Men en fråga, har du ändrat mängden köttfärs? Jag köper 500g förpackningar och kan inte minnas att det inte var hela förpackningar.

  7. Barbara says:

    Otroligt gott. Gjorde de på blandfärs 50/50 och det funkade mycket bra.
    Tack för alla smarriga recept !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close