En turkisk “gratäng” med köttfärsbiffar som varvas i en form tillsammans med stekt potatis, tomatklyftor och sivri (turkisk paprika). Över det häller man tomatsås och sen får allting gotta sig i ugnen. God att avnjutas som den är, med ris eller bulgur. Turkisk husmanskost när den är som godast.
Izmir köfte

4 portioner Izmir köfte
Biffarna:
400 g köttfärs
1 riven eller finhackad gul lök
1 ägg
0,5 dl ströbröd
1 liten bunte finhackad persilja
1 tsk kumminpulver
Svartpeppar & salt
Grönsaker:
3-4 st potatisar
2 tomater
3 st sivri (turkiska paprikor) eller 1 vanlig grön paprika
Tomatsås:
2 msk tomatpure
2 st finhackade tomater eller 1 burk krossad tomat
1 msk paprikapulver
5 dl vatten
Salt och peppar
Stekning:
Rapsolja

Gör såhär:
Blada alla ingredienser till biffarna och låt färsen stå i 10 min. Fukta händerna lätt och forma till avlånga biffar och ställ dem åt sidan. Skala potatisarna och skär i klyftor. Hetta upp olja och stek potatisarna gyllene och ställ åt sidan. I samma olja som du stekt potatisen i steker du biffarna tills de får färg runt om, de behöver inte bli helt genomstekta. Skär 2 tomater i klyftor, hacka även paprika eller sivri i klyftor. Varva potatis, och biffarna i en ugnsform och toppa med sivri- och tomatklyftorna.

Värm ugnen till 200°. Gör tomatsåsen. Lägg alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt puttra i 4-5 min. Häll såsen över biffarna och grönsakerna och tillaga sedan i ugnen i ca 20 min. Ta ut ur ugnen och garnera med lite finhackad persilja. Servera med ris eller bulgur och sallad.
Izmir köfteIzmir köfteIzmir köfteIzmir köfteIzmir köfteIzmir köfteIzmir köfteIzmir köfteIzmir köfte

Kopiera