Järpar i gräddsås

En fantastiskt god och lyxig vardagsrätt som lätt blir en hit hos både vuxna och barn. Saftiga järpar som får gotta sig i en krämig gräddsås tillsammans med karamelliserad lök. Gott!

järpar
8 portioner
Biffarna
1 kg köttfärs
1,5 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 msk potatismjöl
1 ägg
1 msk senap
1 msk lökpulver eller 1 riven gul lök
1 msk paprikapulver
1 liten bunte finhackad persilja (torkade eller djupfryst persilja funkar också bra)
Svartpeppar
1,5 msk örtsalt eller vanlig salt
Karamilliserad lök
3 lökar
3 msk socker
3 msk soya
Gräddsås
5 dl grädde
3 msk soya
1 msk senap (går att utesluta)

Gör såhär:
Blanda ströbröd med mjölk, rör om och låt stå svälla i 10 min. Blanda i övriga ingredienser, blanda inte mer än nödvändigt så köttet inte trådar sig. Forma till biffar och stek med olja och lite smör på medelvärme, ca 4 min på varje sida. Lägg i en mellanstor ugnsform. Hacka löken strimlor, stek sedan i olja och lite smör under omrörning. När löken börjar få färg tillsätter du övriga ingredienser. Stek i några minuter. Häll sedan löken över järparna. Blanda alla ingredienser till gräddsåsen och lägg över järparna. Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 30 min.

Champinjonerna
Skär champinjonerna i önskad storlek. Stek i en stekpanna med smör och lite rapsolja. Efter 3-5 min pressar du över en vitlöksklyfta och strör över finhackad persilja. Tillsätt eventuellt mer smör. Fräs en minut och servera!

järparjärparjärpar järpar järpar

Join the Conversation

  1. Men rackarns vilken härlig måltid! Det här måste jag pröva snarast möjligt!!

    1. Zeina Author says:

      Det gör du rätt i 😉

  2. De här järparna var bland det godaste jag någonsin har lagat!

  3. Anonym says:

    Vad har du för soja till såsen och löken? Jag tog mushroom soy och tyckte att det blev så mörkt.

    1. Zeina Author says:

      Jag brukar använda Kikkoman 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close