“Kaek el Abbas” eller “Kaek el eid” är kryddiga Libanesiska kakor. Dessa bakade min mamma när jag var liten och ett ljuvlig doft spred sig i hemmet så fort de åkte in i ugnen. En gammal traditionell kaka som även min mamma åt när hon var ett barn. De formas egentligen i speciella vackra träformar som ger dig ett fantastiskt mönster. De serveras som en matigare kaka, de är inte så söta som vanliga kakor. Jätte goda att ätas tillsammans med en kopp te.
5Kaik-molds-Maureen-Abood

20 st Kaek El Abbas
Ca 12 dl vetemjöl
4 dl ljummen vatten
1 dl ljummen mjölk
1 dl rapsolja
3 tsk torrjäst
0,5 dl socker (du kan ta mer för sötare smak)
2 msk anisfrön
0,5 dl sesamfrön
1,5 msk kaek kryddmix (finns i orientaliska livsmedelsbutiker)
Gör egen kaek kryddmix
1 msk malen anis
1/2 tsk mald fänkålsfrön
1/4 tsk mald muskotnöt
0,5 tsk mald kryddnejlika
1 tsk kardemumma
3

Gör såhär:
Blanda jästen med vattnet och låt stå i ca 10 min. Blanda mjöl, sesamfrön, socker, kryddor och olja i en separat bunke. Arbete mjölmixen med handflatorna tills du får en smulig massa, det kommer att dofta ljuvligt. Se till att kryddorna blandas jämnt och väl. Lägg mjölmixen i jästvattnet och tillsätt mjölk. Knåda degen väl en stund tills du får en smidig deg. Täck bunken väl med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.

Smörj bakbordet med olja och häll ut degen. Tryck ut 20 st bollar och lägg på en smord (med olja) bricka. Värm ugnen till 225°. Olja händerna och bakbordet lite mer, tryck ut en rund kaka, ca 10 cm. Gör ett fint mönster, med tex en gaffel. Har du det speciell träverktyget till dessa kakor gör du dem där istället. Tänk på att olja degen innan du trycker ut den i träformen så den inte fastnar. Du kan strö på lite mer sesamfrön eller behålla dem neutrala. Kakorna ska inte stå och jäsa för länge efter du format dem. Så fort du fyllt en plåt med 4-5 st tar du in dem mitt i ugnen. Baka dem gyllene i ca 10 min, ta ut och låt svalna. Förvara dem i en kakburk eller en papperspåse, de håller sig i rumstemperatur upp till 7 dagar. De blir godare ju längre dom får stå, då kryddsmakerna kommer fram. De håller sig fint i frysen upp till 6 månader.
101214
1517
16

Kopiera