Färs/ Grillat/ Huvudrätt/ Irakiskt/ Kebab/ Kött/ Libanesiskt

Kafta- Lättlagad köttfärskebab i långpanna

Kafta- är en lättlagad version på köttfärskebab. Man trycker ut en kryddig färsblandning och garnerar med grönsaker. Sen grillas allting i ugnen, GOTT! En festlig rätt som är enkel att laga. Detta recept är en gammal favorit på bloggen som jag uppdaterat. Kebab

6-8 portioner köttfärskebab
Kebaben:
1 kg köttfärs – välj färs efter smak
1 liten rödlök- finhackad
1 liten bunt persilja- finhackad
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk gurkmeja
1,5 tsk kaftakrydda- köp färdig mix eller ersätt det med 7 kryddor, recept på 7 kryddor HÄR!
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
Garnering:
2 rödlök
3-4 st sivri (turkisk paprika) eller 1 grön paprikor hackad i klyftor
3 st tomater
4-5 msk olivolja
1,5 msk sumak (en syrlig krydda från mellanöstern, används mycket i sallader, ger en frisk och syrlig smak. Finns att hitta bredvid kryddorna i de flesta matvarubutiker med brett sortiment. Hittar du inte sumak kan du ersätta det med lite citron)
TIPS! Det funkar utmärkt att krydda och förbereda färsen flera timmar innan servering. Platta ut den i plåten och förvara i kylen tills det är dags att äta. Sen är det bara att grilla det snabbt i ugnen. Färsen klarar sig i flera timmar i kylen.

Gör såhär:
Blanda samman alla ingredienser till kebaben, blanda inte färsen mer än nödvändigt så den inte tråda sig och köttet blir segt. Platta sedan ut köttet jämnt i en långpanna, ca 30×40 cm. Skär ut jämnstora kebabbitar (se bild). Skär rödlök i klyftor, gör ett kryss på tomaterna och lägg dem över färsen. Lägg även på några sivri eller paprikaklyftor

Värm ugnen till 275° och ha gärna grillfunktionen på. När ugnen är riktigt varm, ringlar du olivolja över allting på plåten och strör på sumak. Ta in plåten i mitten av ugnen och grilla i ca 15 min. Ta ut och servera genast. Passar utmärkt till sallad, pommes, ris, bulgur eller några av förslagen nedan.
TIPS! På tillbehör som passar till:
Kebabsås– recept HÄR!
Orientaliskt tunnbröd- recept HÄR!
Hummus- recept HÄR! Tzatsiki- recept HÄR!
Kebab
IMG_5523Kebab

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    Ghada
    25/12/2015 at 20:22

    Hej Zeina!
    Kan man byta ut köttfärsen mot kycklingfärs istället? eller blir det inte gott då?

    • Reply
      Zeina
      25/12/2015 at 21:57

      Hej,
      Ja det ska väl kunna gå tycker jag, har dock inte testat själv 🙂

  • Reply
    Isabelle Szczepaniec
    08/01/2016 at 10:51

    Asalam aleykum kafta kryddan är den sjukryddor? I ett annat recept står det sjukryddor men här står det kafta men hittar det inte.

    • Reply
      Zeina
      08/01/2016 at 11:34

      Salam,
      Det är kaftankrydda jag menar här. Har du inte det hemma så funkar det bra med sju kryddor

      • Reply
        Isabelle Szczepaniec
        08/01/2016 at 11:39

        Vet du ungefär vad kaftankryddan innehåller

        • Reply
          Zeina
          08/01/2016 at 11:42

          Brukar köpa den färdigblandad i affären, vet inte riktigt vad den innehåller, men den är ganska lik sju kryddor i smaken.

          • Isabelle Szczepaniec
            08/01/2016 at 14:32

            Tack så hemskt mycket. Massa matlagning idag då det kommer gäster. Blir din av dina kycklinggrytor med.

  • Reply
    sandra
    19/01/2016 at 11:27

    Ska testa denna idag, passade på att blanda ihop färsen medan barnen sov middag. Och tänkte tillaga den innan maken kommer hem. Går det bra att förvara den i kylen innan man lägger in den i ugnen?

    • Reply
      Zeina
      19/01/2016 at 13:06

      Det funkar jätte bra 🙂

    Leave a Reply

    4 + 2 =