Kafta- är en lättlagad version på köttfärskebab. Man trycker ut en kryddig färsblandning och garnerar med grönsaker. Sen grillas allting i ugnen, GOTT! En festlig rätt som är enkel att laga. Detta recept är en gammal favorit på bloggen som jag uppdaterat. Kebab

6-8 portioner köttfärskebab
Kebaben:
1 kg köttfärs – välj färs efter smak
1 liten rödlök- finhackad
1 liten bunte persilja- finhackad
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk gurkmeja
1,5 tsk kaftakrydda- köp färdig mix eller ersätt det med 7 kryddor, recept på 7 kryddor HÄR!
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
Garnering:
2 rödlök
3-4 st sivri (turkisk paprika) eller 1 grön paprikor hackad i klyftor
3 st tomater
4-5 msk olivolja
1,5 msk sumak (en syrlig krydda från mellanöstern, används mycket i sallader, ger en frisk och syrlig smak. Finns att hitta bredvid kryddorna i de flesta matvarubutiker med brett sortiment. Hittar du inte sumak kan du ersätta det med lite citronsaft)
TIPS! Det funkar utmärkt att krydda och förbereda färsen flera timmar innan servering. Platta ut den i plåten och förvara i kylen tills det är dags att äta. Sen är det bara att grilla det snabbt i ugnen. Färsen klarar sig i flera timmar i kylen.

Gör såhär:
Blanda samman alla ingredienser till kebaben, blanda inte färsen mer än nödvändigt så den inte tråda sig och köttet blir segt. Platta sedan ut köttet jämnt i en långpanna, ca 30×40 cm. Skär ut jämnstora kebabbitar (se bild). Skär rödlök i klyftor, gör ett kryss på tomaterna och lägg dem över färsen. Lägg även på några sivri eller paprikaklyftor

Värm ugnen till 275° och ha gärna grillfunktionen på. När ugnen är riktigt varm, ringlar du olivolja över allting på plåten och strör på sumak. Ta in plåten i mitten av ugnen och grilla i ca 15 min. Ta ut och servera genast. Passar utmärkt till sallad, pommes, ris, bulgur eller några av förslagen nedan.
TIPS! På tillbehör som passar till:
Kebabsås– recept HÄR!
Orientaliskt tunnbröd- recept HÄR!
Hummus- recept HÄR! Tzatsiki- recept HÄR!
Kebab
IMG_5523Kebab

Kopiera