Färs/ Husmanskost/ Huvudrätt/ Libanon

Kafta bel sonije- Libanesisk gryta i långpanna

Libanesisk husmanskost. Kafta bel sonije, betyder köttfärsblandning i långpanna. Kafta är oftast köttfärs som blandas med persilja, finhackad lök och kryddor. Det finns manga olika recept på kafta, du hittar kaftakebab HÄR! kafta med grönsaker HÄR! kafta i tahinisås HÄR! och turkiska köfte HÄR! Denna rätt är en typisk libanesisk vardagsrätt som är enkel att laga. 
kafta bel sonije

1 långpanna, ca 6 portioner
Biffarna:
700 g köttfärs
Ca 2 dl finhackad persilja
1 lök
1,5 tsk sju kryddor- recept HÄR! om du vill göra egen mix
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar
Topping:
Ca 4 st potatisar
3 tomater
Tomatsås:
4-5 msk tomatpuré
Ca 8 dl vatten
1 tsk sju kryddor
1,5 tsk salt eller 1 buljontärning
TIPS! Du kan krydda färsen med dina favoritkryddor om du inte vill ha i sju kryddor.
Serveringsförslag:
Ris med vermicelli- recept HÄR!

Gör såhär:
Skala och skär potatisarna i runda bitar, fritera dem gyllene och låt rinna av på papper. Skär tomat i runda skivor. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna. Forma små biffar eller platta ut hela färsblandningen till en stor platta som täcker en hel långpanna. Lägg potatisskivor på och slutligen tomat. Späd ut tomatpuré med hett vatten och blanda i salt eller buljong. Häll över färsen, strö över en nypa sju kryddor och svartpeppar. Värm ugnen till 250°. Ta in plåten på näst sista falsen i ugnen. När tomatsåsen börjar puttra sänker du värmen efter 10 min till 200°. Låt tillagas i ca 15-20 min. Servera med ris och sallad.

kafta bel sonije-10k5kafta bel sonije-9 kafta bel sonije-7 kafta bel sonije-2kafta bel sonije-4

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Fia
    24/07/2015 at 11:51

    Blir dagen mat. Åter tack för all underbar inspiration. Hela familjen älskar dina recept. Forsätt med din superfina blogg

    • Reply
      Zeina
      24/07/2015 at 15:08

      UNDERBART! Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar, så glädjande att läsa. Hoppas att det smakar 🙂 Mvh Zeina

  • Reply
    Rasha
    01/02/2017 at 19:08

    Vilken buljong kan man använda? 🙂

    • Reply
      Zeina
      03/03/2017 at 13:03

      Det funkar bra med vilken sort som helst, vegetarisk, kött eller hönsbuljong funkar alldeles utmärkt 🙂

  • Reply
    Josefine
    16/07/2017 at 19:53

    Lagade den här maträtten idag och det blev så fantastiskt gott! Stort tack för din fina blogg, Zeina! =)

  • Reply
    David
    29/08/2018 at 23:12

    Zeina. Kan man skippa stekning av potatisen, och bara lägga dem i långpannan direkt och sedan låta den gräddas i ugnen tillsammans med övrig mat? Om detta går, måste tiden för hur länge maten skall gräddas, justeras till något längre? I så fall, hur länge? Tänkte göra denna imorgon och måste veta innan dess. Tack för en grym blog! 🙂

    • Reply
      Zeina
      31/08/2018 at 09:14

      Hej,
      Det funkar absolut. Förläng koktiden med minst 15 min.
      Lycka till och hoppas att det smakar. Kram /Zeina

    Leave a Reply