Buffé/ Huvudrätt/ Kyckling

Kalkon

Helstekt kalkon är en riktig festmåltid som räcker för många. Min mamma serverade alltid kalkon till familjen på nyårsafton Den förgyllde middagsbordet! Ge kalkonen tid att tillagas långsamt och även vila efter tillagning. Ös på den hela tiden med jämna mellanrum för att behålla den saftig.  


Ca 10 portioner kalkon
1 kalkon på ca 4,5-5 kg
Vitlökssmör:
200 g rumsvarmt smör
3 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
Rivet skal från en citron (bara det gula)
Saften från en citron
1 liten knippe finhackad färsk persilja (ca 2 dl)
1 msk torkad timjan
1 msk paprikapulver
Ca 1 msk salt (gärna örtsalt)
1 tsk svartpeppar
Fyllning:
1 vitlökshuvud delad i mitten
1 gul lök delad i klyftor
0,5 apelsin delad i klyftor
1 äpple delad i klyftor
2-3 kvistar valfria färska örter (jag hade rosmarin)
Salt och peppar
Garnering:
Olivolja
Paprikapulver
Torkad timjan

Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till vitlökssmöret och ställ åt sidan. Rensa kalkonen och ta bort halsen. Torka rent den med hushållspapper. Förbered alla ingredienser till fyllningen. Lyft försiktigt upp skinnet. Klicka in bitar med smör under skinnet, spara lite topping. Smörj sedan ut smöret så mycket du kan på undersidan av skinnet. Krydda insidan av kalkonen med salt och peppar och stoppa in all fyllning. Smörj resten av kalkonen med resterande smör. Lägg på en plåt med bröstsidan uppåt. Hit kan du förbereda allting och ha kalkonen i kylen till nästa dag om du vill laga den vid senare tillfälle.

Värm ugnen till 225°. Krydda  ovansidan av kalkonen med lite timjan och paprikapulver. Ringla över olivolja. Ta in kalkonen i ugnen och grädda i 10 min, nu får skinnet lite krispig yta. Ta ut den och sänk värmen till 175°. Ös på kalkonen med fettet som runnit av den.
Vik ihop en bit folie till ett fyrkantigt ark och täck bröstsidan (se bild). Just den delen av kalkonen kan lätt bli torr och därför täcker vi den. Ta in i ugnen och grädda i ca 3 timmar. Ta ut plåten och ös på kalkonen var 30:e min, även under folien. Sista 30 min av tillagningstiden tar du bort folien, öser på kalkonen och tillagar den. Låt kalkonen vila i minst 30 min innan du skär i den.

Gör sås av skyn. Lägg all fett som runnit av kalkonen i en kastrull, häll över 5 dl grädde och 1 msk mjöl. Koka upp under omrörning och låt sjuda på svag värme i 3-4 min. Smaka av med salt & peppar.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Sana
    02/01/2017 at 07:51

    Hej Zeina!

    Tack för dina recept <3
    Ska prova flera av dina recept!
    Så inspirerande och en super blogg,
    Då man ej vet vad man ska laga för mat…

    Jag undrar kan man använda margarin eller är det godare med smör?

    Tack på förhand!

    • Reply
      Zeina
      09/01/2017 at 11:32

      Hej,

      Så trevligt att du gillar mina recept. Tack snälla❤ Jag rekommenderar smör, det är mycket godare och ger bättre resultat. Kram

    Leave a Reply

    18 + 3 =