Grönsaker/ Libanon/ Mezza/ Röror och guckor/ Sallader/ Vegetariskt

Kamounet banadora- Libanesisk vegan bulgurrätt

kamounet banadora

Kamounet banadora är en favorit i Libanon. En fantastisk rätt och personlig favorit. Jag älskade den som barn och lika mycket idag. Varje gång jag hälsar på mina föräldrar i Skåne bjuder min mamma mig på den godaste kamounet banadoura i världen! Den är vegansk, nyttig, kryddig, mättande och god! Det fascinerade med denna rätt är att ingen ska stekas eller tillagas över värme. Alla ingredienser mixas precis som de är, helt råa. För att få till denna rätt riktigt god ska du använda mogna och gärna lite mjuka tomater, olivolja av bra kvalité och inte minst den libanesiska kibbehkryddan. Man hittar kryddan främst i affärer med sortiment från Mellanöstern  eller så kan du göra din egen mix.
kamounet banadora

4 portioner kamounet banadora
6 dl fin bulgur (gärna mörk sort men ljus funkar också)
6-8 st mogna röda tomater
4 st salladslök eller 1 gul lök
4-5 st kvistar färsk mynta
2 msk tomatpuré
Ca 1 dl olivolja
Ca 1 msk kibbeh kryddor (finns att hitta färdigmix i de flesta orientaliska livsmedelsbutiker)
1 torkad eller färsk chili om du gillar hetta
Salt
Gör egen kibbehkrydda– recept HÄR!

Gör såhär:
Blanda bulgur, kibbehkryddor, chili, salt, myntablad och lök i en mixer eller matberedare. Kör några varv tills allting har bladas samman ordentligt och alla grönsaker är finmalda. Lägg i en rymlig skål. Skala tomaterna och skär i klyftor, spara 1 tomat till garnering. Lägg tomat och tomatpuré i en mixer och mixa dem släta. Häll tomaterna över bulgurn, tillsätt olivolja i omgångar och blanda väl. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, kibbbehkryddor eller tomatpuré. Hacka 1 tomat i tärningar och rör ner i bulgurmixen. Lägg upp på ett fat, ringla över lite mer olivolja och servera med grönsaksstavar och pitabröd.

kamounet banadorakamounet banadorakamounet banadorakamounet banadorakamounet banadorakamounet banadorakamounet banadorakamounet banadorakamounet banadorakamounet banadorakamounet banadorakamounet banadora

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

14 + tre =