Bakverk/ Bullar/ Efterrätt

Kanellängd med vaniljkräm och glasyr

Varje gång jag bakar kanelbullar ser jag till att baka minst en kanellängd. Jag tycker att det är så himla smidigt att ha det i frysen. Om man får oväntade gäster eller när man känner sig fikasugen är det bara att ta fram sin läckra kanellängd. Värm en stund i mikron och den är som nybakad på nytt. Jag har på mycket av allt på mina längder. Kardemumma i degen, massa smör i fyllningen, toppad med vaniljkräm och glasyr…. ja tack! Så gottit. Om du vill kan du utesluta både vaniljkräm och glasyr, då får du klassiks kanellängder och det är ju hur gott som helst det med. 
gheime

3-4 kanellängder
Degen:
150 g rumsvarmt smör, ej smält
5 dl ljummen mjölk, 37 grader
50 g färsk jäst eller 12 g torrjäst
1 dl vit baksirap (kan bytas ut mot 1 dl strösocker)
½ tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
Ca 14-16 dl Manitoba Cream eller vetemjöl special
Fyllningen:
150 g smör
2 msk kanel
1 msk vaniljsocker
1 dl socker
Vaniljkräm som topping (kan uteslutas):
4 dl mjölk
10 msk snabbvispad vaniljsås pulver (marsans)
1 tsk vaniljsocker
Glasyr:
2 dl florsocker
Ca 3 tsk vatten
Pensling:
Uppvispat ägg
Pärlsocker eller mandelflarn

Gör såhär:
Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och lös upp. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma. Mät upp mjölet och häll i det i bunken. Häll inte i allt på en gång, lägg så mycket det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg. Hellre en lite kladdig deg än en som är kompakt. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme.

Blanda ihop alla ingredienser till vaniljkrämen och låt stelna kylen i minst 10-15 min. Rör ihop ingredienserna till smörfyllningen och låt stå i rumstemperatur.

Häll ut degen på på mjölat bakbord. Dela degen i 3-4 delar. Delar du degen i 3 delar får du stora längder och 4 bitar ger lite mindre längder. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, ca 20×40 cm. Kavla inte ut degen allt för tunt och glöm inte att mjöla undersidan av degen så den inte fastnar på bakbordet. Bred ett lager smör- och kanelfyllning på degen. Rulla ihop till en rulle och klipp jack i den (se bild). Växla sedan de klippta flikarna tills du får en “flätad” längd. Lägg en flik åt höger och sen en åt vänster. Lägg längden på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut en rand vaniljkräm mitt i längden. Täck med bakduk eller påse och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 200°. Pensla kanterna på längderna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker eller mandel. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 min. Ta ut och låt kallna helt. Blanda florsocker och vatten tills du får en tjock glasyr, ringla över längderna som kallnat med en sked. Låt glasyren stelna. Om du vill frysa in längderna kan du göra det innan du ringlar över glasyren. vetelängdvetelängdvetelängd

collage_fotor-3kanellängd

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Katarina
    06/10/2016 at 09:31

    Ser så gott ut! Ha en fin dag!

  • Leave a Reply

    sjutton + 6 =