Karniyarik- Turkisk aubergine fyllda med färs

Karniyarik är en ljuvlig turkisk rätt. Aubergine fyllda med en god köttfärssås som sedan bakas i ugn med tomatsås. Så gott! Serveras gärna med ris eller bulgur, en klick yoghurt och sallad. Detta är ett mycket gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya fräscha bilder.

4-6 portioner Karniyarik
3 st aubergine (mellanstora)
400 g köttfärs
2 gula lökar
4 st vitlöksklyftor
2 tomater
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapuré eller paprikapulver
2 dl vatten
1-2 buljontärningar (höns eller kött) eller salt
Svartpeppar
1 dl finhackad persilja
Tomatsås:
2 msk tomatpuré
Ca 5 dl vatten
Salt & peppar
Garnering (valfritt):
2 st sivri (turkisk paprika) eller 1 grön paprika
1 tomat
Stekning:
Rapsolja
Bulgur-recept HÄR!

Recept på imam bayildi (vegansk) hittar du HÄR!

Gör såhär:
Skala auberginerna randiga och dela sedan i mitten. Hetta upp ca 0,5 dl olja i en stekpanna med höga kanter. Lägg i auberginerna med skalsidan nedåt och stek på hög värme tills de får färg, ca 2-3 min. Vänd på auberginerna och stek på andra sidan ca 1 min. Tillsätt eventuellt mer olja om det känns för torrt, sänk värmen till medelvärme och lägg ett lock på stekpannan. Låt dem tillagas i ca 15 min, tills de mjuknar och får en fin färg.

Gör under tiden köttfärssåsen. Hacka lök och stek i olja tills de mjuknar. Tillsätt färsen och stek lite till. Skala och hacka tomaterna och blanda med färsen, pressa i vitlök och stek några minuter tills tomaterna mjuknar. Vänd i tomatpurén, smula i buljongtärningarna, krydda med svartpeppar och eventuellt paprikapulver rör om och häll i vattnet och persiljan. Låt köttfärssåsen puttra en stund, ca 15 min. Smaka av och krydda mer om det behövs.

Värm ugnen till 200°. Lägg auberginerna med skalsidan nedåt i en ugnsform, pressa auberginköttet med en gaffel och gör plats för färsen. Fördela köttfärssåsen jämnt över auberginerna. Hacka paprika och tomater och garnera auberginerna. I samma stekpanna som du stekte köttfärsåsen (diska inte den) lägger du i alla ingredienser till tomatsåsen. Koka upp den snabbt och fördela sedan såsen jämnt runtom auberginerna. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 min. Servera med ris/bulgur och sallad.

 

Join the Conversation

  1. Rikard Wik says:

    Jag och min fru har ätit den godaste måltid vi ätit på mycket länge, en del restauranger inräknade!
    Såå mycket det turkiska kök vi älskar!
    Tack för receptet!
    PS. Sju kryddor är en fantastisk smaksättare! Gjorde en egen burk från ditt recept. /DS

    1. Zeina Author says:

      Men så underbart! Kul att ni var så nöjda, tack för att du berättar. Härligt 😀
      /Vänliga hälsningar
      Zeina

  2. Sirin says:

    Tack för ALLA dina recept Zeina!! Testade denna igår och det smakade precis som när mamma lagar 🙂 Du gör det enkelt att laga mat, tack!

    1. Zeina Author says:

      SÅ härligt att läsa 🙂 tack snälla för att du berättar. Så underbart. Glädjes mig verkligen. Ha det fint/Zeina

  3. Anette Gagula says:

    Tack, vad gott

    1. Zeina Author says:

      Verkligen gott och tack själv 🙂 /Zeina

  4. Slavica says:

    Oh Gud ,vad det ser gott ut!Du är otrolig duktig Zeina med dina bilderjag har lust att gå nu på en gång å laga mat!
    Älskar turkisk mat,allt!
    Tack Zeina,jag ska fixa detta med!❤️

    1. Zeina Author says:

      Ännu en gång skriver du en trevlig kommentar på bloggen, du gör mig så glad fina Slavica. BAMSEKRAM till dig 🙂

  5. Melisa says:

    Hej Zeina
    Tack för din fina blogg. Det är så roligt att laga mat nu. Du gör det så enkelt och supergott…tusen tack

  6. Amber says:

    Påminna bara om att det heter ”Imam bayildi”, står fel på din blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close