Ägg/ Färs/ Grytor/ Nordafrika

Kefta tagine- Köttbullar i tomatsås med ägg

Kefta tagine är en läcker nordafrikansk rätt med kryddiga köttbullar i tomatsås med ägg. Rätten är inte så värst svår att laga och är så himla god. Om du inte har en tagine hemma så funkar det jättebra att laga rätten i en ugnsform eller stekpanna. 
4 portioner
3-4 st ägg
Köttbullarna:
500 g köttfärs
1 finhackad gul lök
2 st rivna vitlöksklyftor
1 liten näve finhackad koriander
1 liten näve finhackad persilja
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
Salt & peppar
Tomatsåsen:
1 gul lök
3 st vitlöksklyftor
400 g krossad tomat
1 msk harissa (kan uteslutas eller ersättas med sambal oelek)
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
0,5 tsk kanel
1 liten näve finhackad koriander
1 liten näve finhackad persilja
Olivolja till stekning
Salt & peppar

Serveringsförslag:
Baguetter
Pitabröd
Lättbakad bröd

Gör såhär:
Börja med tomatsåsen. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja och stek löken glansig. Tillsätt vitlök och stek lite till.Tillsätt alla kryddor och stek några sekunder under omrörning. Vänd slutligen i krossad tomat, harissa och låt såsen puttra under lock i ca 20-30 min på låg värme. Under tiden såsen puttrar kan du förbereda köttbullarna. När såsen har kokats klart stänger du av värmen och vänder i koriander och persilja.

Blanda samman alla ingredienser till köttbullarna, fukta händer lite lätt och rulla runda köttbullar, köttbullarna ska inte vara för stora.

Nu ska du tillaga hela rätten och du kan göra det på 3 olika sätt:
1. Lägg köttbullarna i en tagine, de kan ligga tätt ihop men gärna inte på varandra. Häll tomatsåsen över, lägg ett lock på tagine. Värm ugnen till 225° och tillaga mitt i ugnen i ca 30 min.
2. Gör samma sätt som ovan men tillaga i en ugnsform som du täcker med ett lock eller folie.
3. Lägg köttbullarna i en stekpanna med höga kanter. Häll tomatsåsen och lått puttra under lock på medelvärde i ca 30 min.

Efter ca 30 min kläcker du 3-4 st ägg över köttbullarna, täcker med lock och tillagar i ytterligare ca 7-10 min. Toppa gärna rätten med finhackad persilja och koriander och servera med bröd, oliver eller en sallad. Jag gillar att pressa lite citron över min tagine vid servering.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply