Khoresh gheime- Persisk gryta

Khoresh gheime är en god och mustig persisk gryta med kött och kikärtshalvor. Den smaksätts med torkad lime som är en favorit i det persiska köket.  Grytan är ganska lättlagad då den görs på få ingredienser och den får gärna puttra en bra stund så alla smaker får gotta till sig. Som de flesta grytor smakar denna desto bättre dagen efter. Koresh gheime serveras gärna med fluffigt persiskt ris och en syrlig sallad bredvid. 
qima-3

6 portioner Khoresh gheime
Grytan:
800 g grytkött (gärna lammkött)
4 dl kikärtshalvor/chana dahl (se bild, kan ersättas med vanliga kikärtor)
1 gul lök
3-4 st torkade lime (se bild)
1,5 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
Ca 1 dl tomatpuré
2 köttbuljontärningar eller salt
Neutral olja till stekning
Ca 8 dl vatten
Topping:
2 friterade potatisar eller tunna pommeschips
Servering:
Persiskt ris- recept HÄR!

Gör såhär:
Skär köttet i önskad storlek och ställ åt sidan. Hacka löken i tärningar. Hetta upp olja i en stor gryta och stek löken glansig. Tillsätt köttet och gurkmeja, stek under omrörning tills köttet får färg. Vänd i tomatpuré, kanel och stek lite till. Tillsätt hett vatten, smula i buljongtärningarna, krydda med salt och peppar. Koka upp grytan och låt sedan puttra på medelvärme. Skölj kikärtshalvorna, låt rinna av och vänd ner i grytan med köttet. Gör 2-3 st hack i varje torkad lime och droppa ned dem i grytan. Låt puttra under lock i ca 1,5-2 timmar, tills köttet är klart. Rör om i grytan med jämna mellanrum och späd eventuellt ut med vatten om såsen känns för tjock.

Skala och skär potatisarna till strimlor och fritera dem gyllene. Servera grytan med persiskt ris och toppa med pommes. Servera gärna med en syrlig sallad bredvid som du smaksätter med mynta.

20160614_132652-0120160614_133206-0120160614_140701-0120160614_140937-01gheime

Join the Conversation

  1. Tips: skippa köttet och buljongtärning!! Det behövs inte, grytan blir lika god ändå, tro mig! Dessutom blir den helt vegansk 🙂 samma med kanelen, aldrig hört talas om att man använder det, men kan tänka mig att det gör grytan mustigare. Låt grytan koka i minst 2 timmar (om du skippat kött) för bästa resultat. Följ Zeinas tips om ris, sallad & yoghurt!

    1. Zeina Author says:

      Det ska jag testa. Låter smarrigt! Tack för tipset 😀

    2. Hej!
      Tack för oerhört inspirerande matlagning!!
      Lagade mat med några kvinnor från Iran och jag frågade likadant – varför kanel? Då sa de att de balanserar/tar bort överdriven köttsmak. Men varför då ha buljong? hmm.
      Nu tog jag allt så får vi se. Kanske skippar buljongen nästa gång.Vad tror du?

    3. Anonym says:

      Hej,

      Kanel används bl.a. för att balansera fettet/ kolesterol och för att balansera köttsmaken. Det är en fin linje mellan för mycket kanel och just lagom. Hellre för lite än för mycket så det inte tar över!

  2. Hej Zeina!
    Min persiska vän som är 20 år säger att mina kikärtor är inte alls som lape. Jag köpte vanliga Saltå Kvarn. Dessutom hittade jag inte torkade nokhod så slängde i färska lime. Just nu puttra det på spisen. Hoppas Ali kommer att tycka om det.
    Bill

  3. Norah says:

    Du borde inte få presentera persisk mat om du inte vet vad det ska vara i. Jag har aldrig i mitt liv blivit serverad den rätten med kikärtor i.

  4. Maria says:

    Klassiska receptet har lappe i dvs gula ärtor. Inte kikärtor. Använder inte heller buljong.

  5. Rouynaz Jahanmohsen says:

    Hej Zeina,
    Du ska även tillsätta 1-2 tsk saffranssaft i grytan när den nästan är färdig. 🙂

    Mvh
    Rouynaz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close