Bönor/ Grytor/ Kött/ Persiskt

Khoresh gheime- Persisk gryta

Khoresh gheime är en god och mustig persisk gryta med kött och kikärtshalvor. Den smaksätts med torkad lime som är en favorit i det persiska köket.  Grytan är ganska lättlagad då den görs på få ingredienser och den får gärna puttra en bra stund så alla smaker får gotta till sig. Som de flesta grytor smakar denna desto bättre dagen efter. Koresh gheime serveras gärna med fluffigt persiskt ris och en syrlig sallad bredvid. 
qima-3

6 portioner Khoresh gheime
Grytan:
800 g grytkött (gärna lammkött)
4 dl kikärtshalvor/chana dahl (se bild, kan ersättas med vanliga kikärtor)
1 gul lök
3-4 st torkade lime (se bild)
1,5 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
Ca 1 dl tomatpuré
2 köttbuljontärningar eller salt
Neutral olja till stekning
Ca 8 dl vatten
Topping:
2 friterade potatisar eller tunna pommeschips
Servering:
Persiskt ris- recept HÄR!

Gör såhär:
Skär köttet i önskad storlek och ställ åt sidan. Hacka löken i tärningar. Hetta upp olja i en stor gryta och stek löken glansig. Tillsätt köttet och gurkmeja, stek under omrörning tills köttet får färg. Vänd i tomatpuré, kanel och stek lite till. Tillsätt hett vatten, smula i buljongtärningarna, krydda med salt och peppar. Koka upp grytan och låt sedan puttra på medelvärme. Skölj kikärtshalvorna, låt rinna av och vänd ner i grytan med köttet. Gör 2-3 st hack i varje torkad lime och droppa ned dem i grytan. Låt puttra under lock i ca 1,5-2 timmar, tills köttet är klart. Rör om i grytan med jämna mellanrum och späd eventuellt ut med vatten om såsen känns för tjock.

Skala och skär potatisarna till strimlor och fritera dem gyllene. Servera grytan med persiskt ris och toppa med pommes. Servera gärna med en syrlig sallad bredvid som du smaksätter med mynta.

20160614_132652-0120160614_133206-0120160614_140701-0120160614_140937-01gheime-4gheime gheime-6   

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Elsa
    07/11/2016 at 15:26

    Tips: skippa köttet och buljongtärning!! Det behövs inte, grytan blir lika god ändå, tro mig! Dessutom blir den helt vegansk 🙂 samma med kanelen, aldrig hört talas om att man använder det, men kan tänka mig att det gör grytan mustigare. Låt grytan koka i minst 2 timmar (om du skippat kött) för bästa resultat. Följ Zeinas tips om ris, sallad & yoghurt!

    • Reply
      Zeina
      08/11/2016 at 20:22

      Det ska jag testa. Låter smarrigt! Tack för tipset 😀

    Leave a Reply

    1 + 9 =