Grytor/ Husmanskost/ Iran/ Kött

Khoresht bademjan- Persisk gryta med aubergine

Khoresht bademjan och ghorme zabsi är mina favoritgrytor från det persiska köket. Aubergine ger grytan en god fyllig smak. Man kan även tillsätta gula ärthalvor i grytan, på samma sätt som jag har gjort HÄR! i khoresh gheime. Vi föredrar khoresht bademjan utan ärthalvorna här hemma. Servera gärna grytan med fluffigt ris och persisk shiarzi sallad.

6-8 portioner
Grytan:
3 st aubergine
800 g grytkött (gärna lammkött)
1 gul lök
3 st vitlöksklyftor
3-4 st torkade lime
1,5 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
Ca 1 dl tomatpuré
2 köttbuljontärningar eller salt
Neutral olja till stekning
Ca 8 dl vatten
Serveringsförslag:
Shirazi sallad
Persiskt ris

Gör såhär:
Skär köttet i önskad storlek och ställ åt sidan. Hacka löken i tärningar. Hetta upp olja i en stor gryta och stek löken glansig. Tillsätt köttet, finhackad vitlök och gurkmeja, stek under omrörning tills köttet får färg. Vänd i tomatpuré, kanel och stek lite till. Tillsätt hett vatten, smula i buljongtärningarna, krydda med salt och peppar. Gör 2-3 hack i limen och droppa ner dom i grytan. Koka upp grytan och låt sedan puttra på medelvärme. Låt puttra under lock i ca 1,5-2 timmar, tills köttet är mört. Rör om i grytan med jämna mellanrum och späd eventuellt ut med vatten om såsen känns för tjock. Under tiden grytan puttrar kan du förbereda auberginerna.

Skala auberginerna och skär dom i önskad storlek.Du kan antingen fritera auberginerna gyllene och låta dem rinna av på papper eller baka dem i ugnen. Om du ska baka dem i ugnen lägger du skivorna på en plåt, ringla olja över och baka mitt i ugnen i ca 15-20 min.

Lägg auberginskivorna i grytan, vänd försiktigt och låt grytan puttra i ytterligare ca 30 min. Servera grytan med ris och sallad.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

femton − 10 =