Grönsaker/ Grytor/ Iran/ Kött

Khoresht karafs- Persisk sellerigryta

Khoresh karafs är en mycket omtyckt gryta från det persiska köket. Grytan tillagas med selleri och kött och smaksätts med persilja, mynta och limejuice. Khoresht karafs är smakrik, fräsch och syrlig i smaken. Serveras gärna med fluffigt persiskt ris och sallad. Jag serverade min gryta på nyårsafton till barnen, de älskar denna rätt. Vi vuxna åt fesenjan, en sötsur persisk valnötsgryta med kyckling, du hittar recept på fesenjan HÄR!

6 portioner
600 g grytkött (gärna lammkött med ben)
2 gula lökar
1 bunt blekselleri
3 vitlöksklyftor
1 liten knippe färsk persilja
1 liten knippe färsk mynta eller 2 msk torkad mynta
1-2 st lime (justera syra efter smak)
2,5 tsk gurkmeja
Salt & peppar
1 krm saffran (kan uteslutas)
Ca 8-10 dl vatten
Olja och smör till stekning (neutral olja som tex rapsolja)
Servering:
Persiskt ris– recept fimps HÄR!
Salladsfat– recept finns HÄR!

Gör såhär:
Lös upp saffranet med 2 msk kokhett vatten i ett litet glas, täck glaset och ställ åt sidan. Putsa köttet och skär i bitar. Hacka löken i tärningar, hacka vitlöken, hacka sellerin i ca 2 cm stora bitar. Finhacka persilja och mynta. Hetta upp olja och smör i en rymlig gryta och stek löken glansig. Vänd i köttet och gurkmeja, stek tills köttet får färg. Vänd i vitlöken och stek lite till. När köttet är genomstekt häller du hett vatten i grytan, krydda med salt och peppar. Låt sedan koka under lock i ca 1-1,5 timme, tills köttet nästan är helt mört.

Hetta upp olja i en stekpanna. Stek sellerin under omrörning i ca 2 min. Tillsätt mynta och persilja, stek lite till under omrörning, i ca 2-3 min. Vänd ner sellerin i grytan med köttet och tillsätt saffransvattnet. Smaka av grytan och krydda eventuellt med mer gurkmeja, salt eller peppar. Låt koka under lock i ca 45 min, späd ut med mer vatten om det behövs. Smaksätt grytan med limejuice, låt sjuda i 5 min och stäng sedan av värmen. Servera med ris och sallad.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

2 + 6 =