Kisir är en av mina favoriträtter,  den passar till det mesta. Gott att äta bredvid grillat eller bara som den är. Den är matig och mättande med syrliga smaker. Man kan ha i de flesta grönsaker som man gillar att ha i sin sallad, jag har en annan liknande version av denna här. Jag har utvecklat receptet lite genom att fräsa tomatpurén med löken och att utesluta tomat i. Båda sätten smakar lika gott men receptet nedan kan man blanda ihop dagen innan och den är lika god och fräsch nästa dag. Perfekt om man den ska förberedas i god tid eller tas med på picknick.
13

6 portioner Kisir
6 dl finkornig bulgur, jag har använt den mörkare variantenen av bulgur, den är mer fiberrik och mättande. Men den ljusa funkar alldeles utmärkt i.
6 dl vatten
1 stor gul/röd lök,
1 knippe salladslök
1 knippe bladpersilja
4 kvistar färsk mynta eller 2 msk torkad
4 st sivri (turkisk avlång paprika. Kan bytas ut mot 2 vanliga gröna paprikor)
0,5 gurka
1-2 pressade citroner
2 msk tomatpuré
2 msk stark/mild paprikapuré (kan bytas ut mot 1 msk paprikapulver)
Smaksättning:
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk cayennepeppar (om du vill ha lite hetta i salladen)
2 msk mynta
2 tsk spiskummin
2-3 msk granatäppelsirap (går att uteslutas)
3 msk rapsolja
3 msk olivolja

Gör såhär:
Lägg bulgur i en stor skål och häll över hett vatten. Vattnet ska precis täcka bulgurn med ca 2 mm. Täck skålen med en tallrik och ställ åt sidan. Tvätta alla grönsaker ordentligt, finhacka och låt rinna av. Hacka lök och stek i rapsolja tills den mjuknar, stek sedan med tomat och paprikapuré på medelvärme i 1-2 minuter.

Fluffa till bulgurn med händerna eller en gaffel, se till att du får den helt klumpfri. Blanda sedan i den stekta löken och purén. Jag blandar med händerna och smular samtidigt till bulgurn. Låt svalna i kylen en stund. Blanda sedan i alla övriga ingredienser. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron/salt/peppar. Täck väl och ställ i kylen tills servering. Håller sig bra i 2 dagar.

Servera gärna med aubergineröra och focaccia
2
1
23
46
79

Kopiera