Klappgröt

Klappgröt är en god fluffig mannagrynsgröt gjord på vatten, mannagryn och bär. Lika god att serveras som en dessert, frukost eller mellanmål. Du kan ha i de bär du gillar men lingon ger finast färg. Jag serverade min klappgröt som en dessert och toppade den med både grädde och bär. Det blev så vackert!
8 portioner klappgröt
1 liter vatten
2 dl mannagryn
250 g frysta lingon
3 dl socker (du kan minska/halvera mängden socker om du vill)
2 tsk vaniljsocker
Valfri topping:
Grädde & bär eller strösocker & mjölk

Gör såhär:
Blanda lingon, vatten och socker i en kastrull. Koka upp och låt saften sjuda i 4-5 min. Mosa till lingonen med en sked. Sila bort lingonsskalen och kasta skalen. Lägg tillbaka saften i en kastrull, vänd i mannagryn och vaniljsocker. Koka upp under omrörning och sänk sedan värmen, låt gröten sjuda långsamt i 4-5 min.

Häll gröten i en bunke och låt svalna. Vispa sedan gröten med en elvisp i ca 4-5 min, tills den blir fluffig och ljusrosa. Häll upp gröten i skålar. Du kan servera gröten direkt eller låta den kallna i kylen. Jag lät min gröt kallna i kylen, toppade den med grädde, bär och serverade den som en dessert. Gröten klarar sig fint i kylen i 2-3 dagar.

Join the Conversation

  1. Magnus says:

    Går det att använda sötströ istället för socker?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close