Bakverk/ Efterrätt/ Irak/ Småkakor

Kletcha- Irakiska kakor

Kletcha är ljuvliga kakor med olika fyllningar som traditionellt serveras vid högtider. Snart är det Eid och det är många som kommer att stå och baka just dessa inför firandet. De går att bakas och förberedas i god tid, de klarar sig fint i frysen upp till 3 månader. Jag gillar min kletcha frasig, inte mjuk, dessa blir supergoda och frasiga. Här kommer ett toppen recept med steg för steg bilder på finfina kletcha 😀 
Ca 40 st kletcha
100 g smält smör
0,5 dl rapsolja
2 tsk torrjäst
Ca 7-8 dl mjöl
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
2 tsk kardemumma
1 tsk mahlab (arabisk bakelsekrydda, kan uteslutas)
2 tsk nigellafrön (svarta kumminfrön, kan uteslutas)
0,5 tsk salt
Dadelfyllning:
250 g dadelpasta (finns i livsmedelsbutiker som säljer produkter från Mellanöstern)
1 tsk kardemumma
2 msk olja
Kokosfyllning:
2,5 dl riven kokos
2-3 msk vit sirap (jag använder färdigköpt sirap på flaska)
0,5 tsk kardemumma
Valnötsfyllning:
3 dl finhackade valnötter
2-3 msk vit sirap
1 tsk kardemumma
Pensling:
1 ägg
Sesamfrön til garnering

Mamoul

RECEPT PÅ MAMOUL HITTAR DU HÄR!

Gör såhär:
Börja med degen. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ljummen mjölk, smält smör, olja och knåda degen smidig en bra stund. 10 min i bakmaskin eller för hand, se till att verkligen arbeta degen och knåda den smidig för bäst konsistens på kakorna. Täck bunken med plast och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar. Förbered fyllningarna under tiden.

Finhacka valnötterna och blanda med sirap och kardemumma. Blanda kokos med sirap och kardemumma. Hetta upp dadelpastan på väldigt låg värme i en kastrull, tillsätt olja och rör om på låg värme tills dadelpastan mjuknar och blandats väl med oljan. Tillsätt kardemumma och ställ åt sidan.

Värm ugnen till 225°. Klä ugnsplåtar med bakplåtspapper. Häll ut degen på bakbord och dela den i 4 delar. Täck degen med bakduk. Mjöla bakbordet lätt och kavla ut en degbit till en tunn och avlång platta. Den ska inte vara för bred utan försök att få den lång och ca 20 cm bred. Bred dadelpastan på degen som jag gjort på bilden nedan. Om dadelpastan är svårarbetad och för fast kan du värma upp den några sekunder i micron så den mjuknar lite. Rulla till en smal rulle och platta ut den, jag plattar försiktigt ut den med en brödkavel. Nagga ovansidan med en gaffel eller gör ett fint mönster en kruskavel (se bild nedan). Skär ut önskad storlek  och lägg på plåten. Degen behöver inte jäsa eller vila, så fort du har fyllt en plåt ska de in i ugnen. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Baka mitt i ugnen tills de blir gyllene, ca 10 min. Så fort du tagit ut dem från ugnen lägger du dem på ett galler och låter kakorna kallna helt, täck inte dem, detta gör kakorna frasiga och goda. Ta en till degbit och fyll även den med dadelfyllning.

Ta en degbit, kavla ut den och tryck ut rundlar med ett glas. Lägg ca 1,5 tsk kokosfyllning, stäng ihop degen och nyp ihop degen och forma till en rund kaka. Lägg på en plåt, pensla med ägg och baka sedan mitt i ugnen i ca 6-8 min. Låt kallna på galler. Kavla ut en degbit, tryck ut rundlar, lägg ca 1,5 tsk valnötsfyllning. Vik ihop degen till en halvmåne och nyp ihop kanterna ordentligt. Lägg på en plåt, pensla med ägg och baka mitt i ugnen i ca 8 min. Låt kallna på galler.

När kakorna har kallnat helt kan du förvara dem i en kakburk eller låter dem stå på ett kakfat utan att du täcker dem om du vill behålla dem frasiga. De klarar sig fint i rumstemperatur i flera dagar. Frys gärna in kakorna om de ska serveras vid senare tillfälle, de klarar sig i frysen upp till 3 månader. Tinas bäst i rumstemperatur, lägg på ett kakfat och låt tinas i rumstemperatur eller värm upp några sekunder i micron.
   

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

ett × 2 =