Grytor/ Husmanskost/ Kyckling

Kokt kyckling i dillsås

Dillkött är en riktig klassiker som smakar fantastiskt gott. En av mina favoriträtter. Jag lagade en snabbvariant av dillkött gjord med kycklingfilé istället. Perfekt vardagsmat när man är sugen på en mustig gryta som går snabbt att laga. 
kokt-kyckling-i-dillsas

4 portioner
500 g kycklingfilé
1 liter vatten
1 gul lök delad i klyftor
2 st lagerblad
6 st pepparkorn
2 tsk salt
4 dillstjälkar
Dillsås:
6 dl kokvatten från kycklingen
1 dl grädde (valfri fetthalt, jag använder vispgrädde)
2 msk vetemjöl
2 msk smör
2 st morötter
1,5 dl hackad dill
1 msk 12% ättika (kan uteslutas)
1 hönsbuljong eller ca 0,5 tsk salt
Peppar

Gör såhär:
Lägg kycklingfilé i en kastrull och häll över 1 liter kokande vatten. Koka upp och skumma av. Lägg sedan i lök, pepparkorn, lagerblad, dillstjälkar och salt. Låt koka under lock tills kycklingen är färdig, ca 15 min. Sila av buljongen, spara kokvattnet och kycklingen.

Dillsåsen. Skala morötterna och hacka dem i slantar. Smält smöret i en kastrull och rör i mjölet. Tillsätt kokvattnet från kycklingen samtidigt som du rör om. Vänd i morötterna, grädden, peppar, salt/buljong och låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt allting småsjuda långsamt tills morötterna mjuknar, ca 10-15 min. Dela kycklingfiléerna i bitar, vänd ner i grytan. Smaksätt med dill och ättika. Låt puttra i ca 5 min. Servera med ris eller potatis. Smaklig spis!kokt-kyckling-i-dillsas-3

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

5 − 1 =