Färs/ Husmanskost/ Såser & Dressingar/ Sverige

Köttbullar i gräddsås

Detta är något av det godaste jag vet. Saftiga köttbullar i gräddsås serverade med kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka…. gaaahhh så gott! Recept på pressgurka hittar du HÄR!

6 portioner
Köttbullarna:
1 kg köttfärs av valfri sort (jag använder nöt)
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 lök
Salt & peppar
Smör till stekning
Gräddsås:
Stekskyn från köttbullarna
2 msk mjöl
5 dl grädde
Ca 2-3 msk soja
Valfri smaksättning i såsen:
1 msk senap
1-2 msk svartvinbärsgelé
2 msk äppelmos
1 msk fond

Gör såhär:
Börja med köttbullarna. Finhacka löken, stek i olja och en klick smör tills den får färg. Ställ åt sidan och låt kallna. Blanda ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla i 10 min. Blanda sedan samman alla ingredienser ordentligt och låt stå i 15 min. Fukta händerna och rulla köttbullar. Hetta upp en rejäl klick smör och stek köttbullarna tills de får färg. Ta ut från stekpannan och ställ åt sidan.

I samma stekpanna som du har stekt köttbullarna (tvätta inte ur den) tillsätter du mjöl. Fräs försiktigt mjölet några sekunder under omrörning. Blanda i grädde, soja och koka upp under omrörning. Låt sjuda långsamt i 5 min. Tillsätt eventuellt en av smaksättningarna eller behåll såsen utan det. Rör om och låt sjuda 1 min. Häll i köttbullarna och låt dem få puttra med i såsen i ca 5-6 min.

Servera köttbullarna med önskat tillbehör. Vi åt kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka bredvid.

 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

två × tre =