Färs/ Husmanskost/ Såser & Dressingar/ Sverige/ Utvalt

Köttbullar

Hemmagjorda köttbullar är det bästa som finns! Jag tillagar dem i ugnen, blir inget os och man slipper stå och steka. De blir super goda. Av skyn gör jag en läcker gräddsås. GOTT! Perfekta att frysas in och ta fram när det är dags att äta.

8 portioner köttbullar
1 kg köttfärs av valfri sort (jag använder nöt)
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 lök
2 msk kinesisk soja eller fond
1,5 tsk salt
Svartpeppar
Serveringsförslag:
Pressgurka– recept HÄR!
Gräddsås- recept finns, skrolla ner på denna sida

Gör såhär:
Finhacka löken, stek i olja och en klick smör tills den får färg. Ställ åt sidan och låt kallna. Blanda ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla i 10 min. Blanda sedan samman alla ingredienser ordentligt och låt stå i 15 min. Fukta händerna och rulla köttbullar. Lägg på en plåt. Värm ugnen till 200°. Ta in plåten mitt i ugnen och låt bakas i ca 20-30 min, tiden varierar beroende på hur stora köttbullar du har rullat. Öppna ugnen och skaka plåten så köttbullarna vänds och steks runt om efter halva tillagningstiden.

Gräddsås
2-3 msk steksky från köttbullarna (kan bytas ut mot 20 g smör)
2 msk mjöl
5 dl grädde
2-3 msk kinesisk eller japansk soja (beroende på hur salt du vill ha smaken)
Valfri smaksättning:
1 msk senap
1-2 msk svartvinbärsgelé
2 msk äppelmos
1 msk fond

Blanda mjölet och stekskyn tillsammans i en kastrull. Fräs försiktigt mjölet några sekunder under omrörning. Blanda i grädde, soya och koka upp under omrörning. Låt sjuda långsamt 2-3 min. Tillsätt eventuellt en av smaksättningarna eller behåll såsen utan det. Rör om och låt sjuda 1 min. Klart!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

15 Comments

  • Reply
    Christel
    20/12/2015 at 10:26

    Hej Zeina!
    Smörjer du plåten innan köttbullarna skall in i ugnen?

    • Reply
      Zeina
      20/12/2015 at 11:14

      Hej,
      Nej jag smörjer inte plåten 🙂

  • Reply
    Mire
    24/12/2015 at 15:55

    hej, hur många lök?

    • Reply
      Mire
      24/12/2015 at 16:09

      såg precis att det står 1 lök 🙂

      • Reply
        Zeina
        24/12/2015 at 20:08

        Japp 😀

  • Reply
    mire
    25/12/2015 at 12:02

    Hej
    Kan man frysa köttbullarna innan eller efter gräddningen?
    Med vänlig hälsning, Mire

    • Reply
      Zeina
      25/12/2015 at 22:02

      Efter gräddning 🙂 Kram /Zeina

  • Reply
    Zainab
    08/01/2016 at 11:14

    Hej 🙂
    Kan man använda mjöl om man inte har ströbröd hemma ?

    • Reply
      Zeina
      08/01/2016 at 11:34

      Hej,
      Du kan skippa ströbröd helt och tälja receptet som vanligt 🙂 mjöl behöver du inte heller. Lycka till

  • Reply
    Khadra
    22/01/2016 at 15:18

    Hej zeina!
    Jag la in min köttfärs röra i frysen blev för mycket. Kan man göra det? Såg nu i efterhand att du skrev att man ska frysa köttbullarna efter gräddning. 🙁

    • Reply
      Zeina
      24/01/2016 at 13:31

      Hej,
      Om färsen var färsk så går det bra /Zeina

      • Reply
        Khadra
        24/01/2016 at 13:53

        Dem var frysta räknas det som färskt?

        • Reply
          Zeina
          24/01/2016 at 14:01

          Köttfärs som har varit fryst och tinats upp en gång ska helst inte frysas igen.

  • Reply
    Delin
    26/07/2016 at 15:47

    Hej! Vilken sorts fond använder man till gräddsås? I vissa recept står det bara fond men jag är inte van vid att laga med fond, hade varit tacksam för liten förklaring. Du e grym!

    • Reply
      Zeina
      31/07/2016 at 11:18

      Hej,
      Jag har använt soja i mina köttbullar. Tack så hjärtligt, du är grym du med 😀 Kram

    Leave a Reply