Köttfärspiroger på Mellanösterns vis. Lahm bel ajin som betyder “kött i deg” är en stor favorit i hela Mellanöstern. Pirogerna kan formas och smaksättas på många olika vis. De små fyrkantiga pirogerna är klassiska och är lika goda att avnjutas som frukost, lunch eller som en del av en buffé. Detta är ett gammalt recept på bloggen som jag uppdaterat. 
lahm bel ajin-3

6 portioner lahm bel ajin
Degen:
50 g jäst
Ca 12 dl vetemjöl
5 dl vatten
0,5 dl olja
1 tsk salt
1 tsk socker
Fyllningen
700 g köttfärs
3 mogna röda tomater, skala och finhacka
1 st gul lök, finhacka
2 msk tomatpuré
2 tsk paprika- eller chilipulver
1 tsk sjukryddor- recept hittar du HÄR!
0,5 tsk kanel
2 msk neutral olja
Salt & peppar
TIPS! Du kan variera formen på pirogerna genom att göra dem till vanliga runda “pizzor” eller små runda piroger. Du kan även toppa pirogerna med pinjenötter innan de åker in i ugnen.
Recept på de övriga pizzorna (manaish) som finns på bild hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med degen. Rör ut jästen i ljummet vattnet. Tillsätt oljan, salt, sockret och rör om. Tillsätt mjölet i omgångar och knåda degen smidig. Den ska inte vara kladdig men inte heller kompakt. Låt degen jäsa under duk i ca 40 minuter.

Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Lägg köttfärsröran i en sil och låt rinna av en stund. Det är viktigt att fyllningen får rinna av i minst 30 min, annars vätskar den sig vid gräddning. Pensla en ugnsplåt med olja eller lägg ett bakplåtspapper på.

Dela degen i bitar och forma till runda bollar, täck med en bakduk. Kavla degen till små runda pizzor. Lägg den utkavlade degen på en plåt och lägg ca 2 msk köttfärsblandning på (köttfärsen ska vara rå). Vik in alla kanter och nyp ordentligt. Grädda i mitt i ugnen ca 10-12 min på 225 °, tills de får en fin färg. Lägg på en bricka och låt svalna. Täck sedan med en bakduk eller förvara i en påse. Servera gärna med ayran, citron och grönsaker bredvid. Pirogerna kan frysas in och håller sig fint i frysen upp till 3 månader.
lahm bel ajinlahm bel ajinlahm bel ajinlahm bel ajinlahm bel ajin-4

Kopiera