Bakverk/ Färs/ Irak/ Libanon/ Mezza/ Piroger/ Pizza

Köttfärspiroger – Lahm Bel Ajin

Köttfärspiroger på Mellanösterns vis. Lahm bel ajin som betyder “kött i deg” är en stor favorit i hela Mellanöstern. Pirogerna kan formas och smaksättas på många olika vis. De små fyrkantiga pirogerna är klassiska och är lika goda att avnjutas som frukost, lunch eller som en del av en buffé. Detta är ett gammalt recept på bloggen som jag uppdaterat. 
lahm bel ajin-3

6 portioner lahm bel ajin
Degen:
50 g jäst
Ca 12 dl vetemjöl
5 dl vatten
0,5 dl olja
1 tsk salt
1 tsk socker
Fyllningen
700 g köttfärs
3 mogna röda tomater, skala och finhacka
1 st gul lök, finhacka
2 msk tomatpuré
2 tsk paprika- eller chilipulver
1 tsk sjukryddor- recept hittar du HÄR!
0,5 tsk kanel
2 msk neutral olja
Salt & peppar
TIPS! Du kan variera formen på pirogerna genom att göra dem till vanliga runda “pizzor” eller små runda piroger. Du kan även toppa pirogerna med pinjenötter innan de åker in i ugnen.
Recept på de övriga pizzorna (manaish) som finns på bild hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med degen. Rör ut jästen i ljummet vattnet. Tillsätt oljan, salt, sockret och rör om. Tillsätt mjölet i omgångar och knåda degen smidig. Den ska inte vara kladdig men inte heller kompakt. Låt degen jäsa under duk i ca 40 minuter.

Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Lägg köttfärsröran i en sil och låt rinna av en stund. Det är viktigt att fyllningen får rinna av i minst 30 min, annars vätskar den sig vid gräddning. Pensla en ugnsplåt med olja eller lägg ett bakplåtspapper på.

Dela degen i bitar och forma till runda bollar, täck med en bakduk. Kavla degen till små runda pizzor. Lägg den utkavlade degen på en plåt och lägg ca 2 msk köttfärsblandning på (köttfärsen ska vara rå). Vik in alla kanter och nyp ordentligt. Grädda i mitt i ugnen ca 10-12 min på 225 °, tills de får en fin färg. Lägg på en bricka och låt svalna. Täck sedan med en bakduk eller förvara i en påse. Servera gärna med ayran, citron och grönsaker bredvid. Pirogerna kan frysas in och håller sig fint i frysen upp till 3 månader.
lahm bel ajinlahm bel ajinlahm bel ajinlahm bel ajinlahm bel ajin-4

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply
    Lala
    12/07/2016 at 14:43

    Jag har testat att göra lahmebajin och det blir en katastrof. Så jag tänkte testa ditt recept idag och hoppas verkligen att jag lyckas. Det är degen jag inte kan få till. Antingen blir den för hård eller för tjock i ugnen.

    • Reply
      Zeina
      14/07/2016 at 10:47

      Håller tummarna att det blev bra 😀

  • Reply
    Lala
    12/07/2016 at 14:52

    Tack för alla dina underbara recept. Jag har en fråga om degen. Jag har sett många kvinnor göra manakish och lahme bil ajin med samma deg. Och jag tänkte att det är kanske smidigare. Men vill fråga dig om det blir godare med varsin deg för sig eller att de faktiskt går att ha samma deg till båda. om det nu går med samma deg. Vilken av din manakish eller köttfärs deg rekommendera du ? Tack för att du delar med dig av dina recept till oss.

  • Reply
    Jenni
    22/11/2016 at 17:48

    ÄNTLIGEN!
    Har jag lyckats göra mina egna lahme bil ajin!
    Tack för receptet!

  • Reply
    Amani
    01/12/2016 at 08:28

    Hej! Kam man använda pajdeg istället??

    • Reply
      Zeina
      11/12/2016 at 10:13

      Hej,
      Jag har inte testat med pajdeg, osäker på hur resultatet blir.

  • Reply
    Sthlm
    26/02/2017 at 12:58

    Salam bästa zeina mina blir hårda vad gör jag för fel tror du? Tänkte fråga i dag har jag bara vetemjöl special hemma tror du det funkar ändå? ☺ dom är ändå otroligt goda!

    • Reply
      Zeina
      09/03/2017 at 11:14

      Salam 😀
      För att undvika att de blir hårda så ska du tänka på att knåda degen ordentligt en bra stund. Ka inte för tjocka piroger, lahm bel ajin ska gärna kavlas ut tunna. Vetemjöl special funkar jättebra. Kram

  • Reply
    Mira
    22/05/2017 at 14:49

    Hej!

    Jag undrar hur många piroger receptet ska räcka till?

    Älskar bloggen!

  • Leave a Reply

    10 + 6 =