Färs/ Grytor/ Husmanskost/ Huvudrätt/ Italien/ Pasta & Nudlar

Mustig köttfärssås

En riktigt god köttfärssås med där lilla extra. Mustig och smakrik som gärna få stå och puttra en bra stund. Dubbla gärna mängden när du ändå är igång, såsen är desto godare dagen efter och fungerar utmärkt att frysas in.  Detta är ett mycket gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya fräscha bilder.

6 portioner köttfärsås
600 g färs av valfri sort (vego- eller kött)
2 rivna morötter
2 selleristjälkar, finhackade
5 st vitlöksklyftor
1 lök, finhackade
5 st färska champinjoner, finhackade (går att uteslutas)
1 burk krossad tomat av bra kvalité
4-5 msk tomatpuré
5 dl vatten
Kryddning:
1 msk torkad basilika eller ca 15 st finhackade färska basilikablad
1 msk torkad oregano
1 msk balsamico eller balsamvinäger
1 msk dijonsenap (går att uteslutas)
1 msk paprika pulver
Ca 2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Gör såhär:
Hetta upp olja i en stor kastrull, lägg i morot, lök, selleri, champinjoner och stek tills de mjuknar får färg. Rör i färsen, oregano, basilika och pressad/riven vitlök, stek under omrörning tills köttet är väl tillagat. Blanda i balsamvinägern, salt, paprikapulver, svartpeppar, dijonsenap, tomatpuré och låt dem få fräsas med köttet 1 minut.

Koka upp vatten, häll i grytan tillsammans med krossad tomat, rör om ordentligt och låt puttra i minst 30 min (gärna ca 1,5 h för godare smak). Smaka av och krydda eventuellt mer. Koka pasta enligt anvisningar och servera med köttfärssåsen.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Sabria Sharif
    11/12/2015 at 14:25

    Hej jag vill bli medlem och lära mej nya maträtter

  • Reply
    Erna
    03/10/2016 at 13:56

    Vilken fantastisk rätt! vad vore jag utan dina underbara recept Zeina. Står och lagar köttfärssåsen och väntar ivrigt på att bjuda på maten senare idag. Du är bäst!

    • Reply
      Zeina
      03/10/2016 at 22:18

      Underbara du 😀 Hoppas att det smakade. Tack för din fina kommentar. Kram

  • Reply
    Mary
    04/11/2016 at 10:03

    Fina recept!

  • Reply
    Anne
    24/09/2017 at 19:00

    Hej Zeina,
    Jag lagade denna idag och den var himmelsk! Tack så jätte mycket för att din blog finns. 🙂
    Kram

  • Leave a Reply