Färs/ Grönsaker/ Grytor/ Husmanskost/ Huvudrätt/ Libanon

Kousa Mehshi- fyllda zucchini

Små späda zucchini som fylls med köttfärs och ris som sedan får puttra i en god tomatsås. Ljuvlig och mättande husmanskost från Mellanöstern. De ska helst gröpas ur med ett speciellt “verktyg” men har man inte det så kan man ta en potatisskalare eller en liten tesked.

6 portioner Kousa mehshi
1 kg små zucchini ( ca 12-15 st)
Fyllning:
350 g köttfärs
5 dl ris, tvättad och avrunnen (basmati- eller jasminris)
50 g smält smör
0,5 tsk kanel
1 tsk svartpeppar
1,5 tsk sjukryddor (orientalisk kryddmix, se recept nedan)
Tomatsås:
Ca 2 liter vatten
5-6 msk tomatpuré
1 färsk tomat, hackade i tärningar
4-5 vitlöksklyftor
2 msk torkad mynta
1 msk salt (kan bytas ut mot hönsbuljong)
Svartpeppar
Blanda egen sju krydda:
1 tsk kardemumma
2 tsk vitpeppar
8 tsk svartpeppar
2 tsk kanel
1 tsk muskot
2 tsk ingefära
4 tsk kryddnejlika
Blanda alla kryddor (allt ska vara malet) och förvara i en burk.

Tips! Släng inte resterna som gröptes ur zucchinin. Stek dem mjuka med lök, krydda med mynta, salt och citron. Servera med en bit bröd- MUMS!

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan (riset och köttet ska vara rå). Skär bort skaften på toppen av zucchinin, håll ett stadigt grepp gröp ur långsamt. Snurra urgröparen/tesked/ potatisskalaren långsamt men bestämt samtidigt som du arbetar dig in. Om det är första gången du gör detta så kommer du lyckas ta i sönder några stycken, det är inte hela världen, övning ger färdighet. Pilla in fyllningen med fingrarna hela vägen ner men lämna ca 5 mm tom längst upp så riset får utrymme att svälla upp.

Lägg alla ingredienser till tomatsåsen (förutom vitlök och myntan) i en stor kastrull och koka upp, om såsen känns för vattning så kan du tillsätta lite mer tomatpuré. Smaka av och krydda med mer salt eller peppar. Sänk värmen och droppa i de fyllda zucchinin långsamt. Låt puttra på medelvärme i ca 30 min, utan lock. Mortla mynta och vitlök genom att banka dem så de blandas och finfördelas (doftar ljuvligt). Lägg vitlöksmassan i tomatsåsen och låt allting puttra långsamt i ca 30 min till under lock. Smaka av en liten bit av en zucchini, riset ska vara tillagat och zucchinin ska vara mjuk. Koka inte sönder zucchinin. Servera med en klick yoghurt bredvid.


Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    lindasfamiljeliv
    24/12/2015 at 21:58

    åh äntligen ett recept var hos min mans morbro och hans fru skulle lära mig men det gick inte så bra då jag inte förstår arabiska.
    nu ska jag prova en dag att göra efter detta receptet så blir det kanske bra när jag gör de själv

    • Reply
      Zeina
      25/12/2015 at 22:03

      Lycka till. Hoppas att du blir nöjd när du testar 🙂

  • Reply
    Marita
    10/01/2016 at 19:16

    Detta är ju bara så GOTT!! 🙂 Lite pyssel att göra dem , men det är det värt ! 🙂

    • Reply
      Zeina
      12/01/2016 at 11:29

      Ja verkligen super gott

  • Reply
    Awa
    26/06/2016 at 16:15

    Hej! Vart kan jag hitta en sådan urgröpare? De är så svåra att hitta Tacksam för svar!

    • Reply
      Zeina
      29/06/2016 at 11:28

      De finns att hitta i vissa affärer med utbud från Mellanöstern 🙂

    Leave a Reply

    5 × fem =