Färs/ Gratäng/ Husmanskost/ Italien/ Kött/ Pasta & Nudlar

Krämig lasagne med extra allt

Lasagne

Finns det något tråkigare än en torr lasagne? Ja det finns det säkert, men det är iallfall något av det mest tråkiga som finns. Därför gör jag min lasagne extra krämig och god, den godaste lasagnen som finns. Krämig lasagne med extra allt heter denna. Har jag inte färska lasagneplattor hemma förkokar jag mina torra plattor, det gör verkligen susen för lasagnen. Detta är ett mycket gammalt och omtyckt recept på bloggen som jag uppdaterat med trevligare bilder.
Lasagne

1 långpanna, ca 8 stora portioner krämig lasagne
Ca 24 stycken lasagneplattor
Köttfärsåsen:
900 g köttfärs
1 stor lök
1 morot
2 stjälkar selleri
4 vitlöksklyftor
2 pkt krossad tomat
4 msk tomatpuré
6 dl vatten
Kryddor:
1-2 tsk Dijonsenap
1 tsk svartpeppar
1 msk soja eller fond
1 msk Balsamvinäger
1 msk Oregano
1 msk Basilika
1 tsk Paprikapulver
Salt
TIPS!
Förkoka lasagneplattorna så de mjuknar lite, du en krämig lasagne då. Doppa 2-3 plattor i taget i kokande vatten i ca 1 min. Låt de inte fastna i varandra, de klibbas lätt ihop. Om du använder färska plattor behöver du inte förkoka dem.

Gör såhär:
Finhacka lök och sellerin, riv morot grovt. Fräs i olja tills de mjuknar och får färg. Tillsätt köttet och stek en stund. Pressa i vitlöksklyftorna krydda med basilika, oregano, paprikapulver och rör om. Lägg i tomatpurén och fräs lite med köttet. Nu luktar det gott från grytan av alla kryddor och vitlöken. Häll på krossad tomat och hett vatten. Rör om och tillsätt resten. Såsen ska vara lite rinnig så lasagnen inte blir torr. Lägg på ett lock och låt puttra i ca 30-45 min. Rör om då och då.
Bechamelsås
12 dl mjölk (3% fetthalt)
1 dl vetemjöl
25 g smör
Muskonöt
Salt
300 g riven ost

Blanda mjölk och mjöl i en kastrull. Rör om hela tiden tills såsen börjar bli varm. Lägg i smöret och fortsätt röra om. När såsen börjar tjockna sänker du värmen, låt den sjuda långsamt i 3 min. Låt den inte brännas i botten av kastrullen. Riv i lite muskonöt. Du kan själv välja vilken typ av ost du vill ha i. Vill du ha en stark ostsmak tar du tex cheddarost, gillar du mildare smak så tar du en gräddig ost. Jag använder en vanlig gouda ost, med fetthalt på 30-35% . Jag hyvlar ca 10 skivor med osthyveln och lägger i dom i såsen. Rör om tills de smälter.

Värm ugnen till 200°. Lägg först lite av bechamelsåsen i botten av en ungsform, smörj hela plåten med såsen. Lägg ett lager lasagneplatttor, lägg köttfärsåsen och lägg sedan lite bechamelsås över varje portionsbit. Lägg ett till lager lasagne plattor och gör som förra steget. Avsluta med ett till lager lasagneplatttor och häll över bechamelsåsen. In i ugnen och sänk värmen till 175. Låt den tillagas långsamt i ca 40 min. Ta ut formen från ugnen. Höj värmen till 225°, strö riven ost över hela lasagnen och ta in i ugnen. Låt gräddas i ca 10 min, tills översta lagret får lite färg. Ta ut från ugnen, låt den stå och vila i ca 15 min. Servera!
Servera gärna med pizzasallad- recept HÄR!
LasagneLasagneLasagneIMG_2094Lax - 1 (2)

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply
    F
    08/10/2015 at 15:13

    Hej!

    om man använda färska lasagne-plattor? behöver de förkokas då?

    MVH

    • Reply
      Zeina
      08/10/2015 at 20:36

      Hej 🙂
      Nej färska lasganplattor behöver du inte förkoka. Följ bara receptet som vanligt med hoppa över steget med att koka plattorna. Lycka till. Mvh Zeina

  • Reply
    A
    02/12/2015 at 23:39

    hur många personer räcker detta recept till?

    • Reply
      Zeina
      03/12/2015 at 14:45

      Det är en hel långpanna så det bör räcka till minst 6 personer /Zeina

  • Reply
    Maria
    05/02/2016 at 16:41

    Hej var köpte du din tallrik ?

    • Reply
      Zeina
      08/02/2016 at 09:42

      Hej,
      Den har jag köpt på Cerver.

  • Reply
    Marija
    12/02/2016 at 15:45

    Mums! Hur mycket ost brukar du ha i såsen och hur mkt strör du på toppen?

    • Reply
      Zeina
      16/02/2016 at 18:39

      Jag delar på 300 g ost, ca hälften i såsen och häften på 😀

  • Reply
    Veckomatsedel 5- Spännande smaker - ZEINAS KITCHEN
    01/05/2016 at 14:18

    […] Funkar bra att frysas in. Är du inte sugen på soppa kan du istället njuta av en riktigt god lasagne. Vegetariskt alternativ- du kan följa receptet på soppan och byta ut färsen mot veggiefärs, […]

  • Reply
    God mat på sportlovet - ZEINAS KITCHEN
    19/02/2017 at 20:37

    […] Lasagne […]

  • Reply
    Matsedel 7 - ZEINAS KITCHEN
    26/02/2017 at 21:38

    […] Lättlagat Krämig lasagne med extra allt. Vegetariskt alternativ- zucchinilasagne med spenat. Torsdag- Kyckling Syrliga kycklingklubbor […]

  • Reply
    Ramadanmeny- Vecka 1 - ZEINAS KITCHEN
    27/05/2017 at 14:25

    […] Huvudrätt- Klassisk lasagne , lasagne i stekpanna eller vegetarisk lasagne […]

  • Reply
    Mina bästa recept på lasagne - ZEINAS KITCHEN
    07/07/2017 at 09:00

    […] pot lasagna– lasagne som tillagas i stekpanna Klassisk lasagne med extra allt! Lika god att tillagas med kött- eller […]

  • Reply
    God mat på höstlovet - ZEINAS KITCHEN
    29/10/2017 at 15:17

    […] Lasagne Pizzamackor […]

  • Leave a Reply