Igår fyllde jag år och slog till med en riktig god kalasmiddag. Krämig laxpasta som görs på nolltid. Jag serverade min pastasås med färsk tagliatelle, parmesan, ruccola, cocktailtomat, balsamico och varma baguetter.  MUMS! Det blev en hit hos alla i familjen.
laxpastalaxpasta

6 portioner krämig laxpasta
500 g lax
100 g färsk spenat, sparris eller ärtor
2 st schalottenlök eller 1 vanlig lök
2 st vitlöksklyftor
5 dl creme fraiche
2 dl grädde eller mjölk
1 fiskbuljongtärning eller salt
Svartpeppar
1 tsk dijonsenap
1 msk rivet citronskal (endast det gula)
Citronsaft efter smak
Smör eller olja till stekning
TIPS! Du kan utesluta grädde eller mjölk i såsen, de har jag i för att späda ut crème fraichen som är lite tjock. Om du vill lyxa till din pastasås kan du även vända i räkor tillsammans med laxen. Gillar du sting i maten är det gott att strö på chiliflakes vid servering.

Gör såhär:
Hacka lök i små tärningar stek i olja eller smör. När löken mjuknat och fått lite färg pressar du vitlöken och steker lite till. Häll sedan över crème fraiche, mjölk/grädde, dijonsenap, buljongtärning/salt, svartpeppar och rivet skal från citron, blanda väl. Låt såsen koka upp och puttra i 10 min. Vänd sedan i färsk spenat, ärtor eller sparris, låt koka i 10 min till. Hacka laxen i tärningar och vänd försiktigt ner i såsen, smaksätt med lite citronsaft från färsk citron och låt puttra i 3-5 min. Koka inte laxen mer än nödvändigt, då blir den torr. Servera med pasta, gärna färsk tagliatelle, ruccola och parmesan.
laxpastalaxpastalaxpastalaxpastalaxpasta

Kopiera