Jag har testat många olika sätt att göra en potatisgratäng på och efter många försök så är detta receptet som jag är som mest nöjd med. Enkelt att göra och resultatet blir riktigt bra. Tricket för att lyckas är att använda mjölig potatis, den innehåller mer stärkelse än fast potatis vilket gör såsen krämigare. Fast potatis kan ge dig en vattnig gratäng. Om du mot förmodan endast har fast potatis så kan du ha lite potatismjöl i gratängen.
potatisgratäng-3
6 portioner potatisgratäng
1 kg potatis av mjölig sort, tex King Edward
7 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1/2 purjolök, den vita delen
2 dl riven ost
1,5 tsk salt
1,5 tsk svartpeppar
Serveringsförslag:
Marinerad entrecote- recept HÄR!
Örtkryddad kyckling- recept HÄR!
Panzanella- tomatsalladen som finns med på bild- recept HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Strimla purjolöken och skiva potatisarna tunna skivor. Lägg i en mellanstor form och blanda med salt, peppar och ost. Häll över grädden och ta in mitt i ugnen. Grädda i ca 1 timme. Du kan sänka värmen efter halva tiden om gratängen fått för mycket färg upptill och om potatisarna fortfarande är råa, sänk då till ca 175 grader. Ta ut och låt svalna en stund. Servera med något gott bredvid.

potatisgratäng-6potatisgratäng-8   potatisgratäng-2

Kopiera