Asien/ Grillat/ Kyckling/ Såser & Dressingar

Kyckling satay med jordnötssås

Superläckra kyckling satayspett serverade med en grymt god jordnötssås. Lika goda att grilla på grillen eller i ugn. Bredvid spetten har jag serverat den godaste vitkålssalladen, recept på salladen hittar du HÄR! Detta recept är ett gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.

8 st Kyckling satay spett, 4 portioner
3-4 st kycklingfiléer
Marinad:
1 tsk finhackad ingefära (0,5 tsk torkad ingefära funkar också bra)
3 st vitlöksklyftor- pressade
1 st citrongräs eller 3 st limeblad- hackade i strimlor
2 msk soja
2 msk fisksås
2 msk olja (välj mellan sesam-, kokos- eller rapsolja)
4 msk palmsocker eller ljust råsocker (kan ersättas med honung)
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver
Jordnötssås:
1 dl osötad jordnötssmör med bitar
200 g kokosmjölk
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk finhackad ingefära
1 röd chili (om du vill ha hetta annars uteslut)
1 tsk röd curry eller sambal oelek
2 msk palmsocker eller ljust råsocker (kan ersättas med honung)
1 msk soja
Salt

Serveringsförslag:
Asiatisk vitkålssallad med nudlar- recept HÄR!
Recept på vegetariska satayspett hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till marinaden ordentligt och ställ åt sidan i 10-15 min. Skär kycklingen i bitar. Blanda kycklingen ordentligt med marinaden. Låt marineras kylen över natten eller minst 1 timme i rumstemperatur. Ju längre kycklingen får marineras desto godare blir den.

Om du använder träspett ska du först blötlägga dem i vatten 30 min. Trä på kycklingbitarna på spett och grilla på grillen eller i ugn. I ugn: Värm ugnen till 225° med grillfunktion på. Lägg spetten på ett galler och ställ på en plåt. Ta in mitt i ugnen och grilla i ca 15 min, tills kycklingen är genomstekt. Ta ut och servera genast med nudelsallad, recept finns HÄR! eller med ris.

Jordnötssåsen: Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Stek i olja på medelvärme tills löken mjuknar. Tillsätt röd curry/sambal oelek och fräs några sekunder. Sänk värmen och vänd i jordnötssmör. Mixa samman allting med en mixer. Häll i kokosmjölk, socker, soja och salta efter smak. Koka upp såsen och låt puttra i ca 3-5 min, rör om ofta och ha koll så såsen inte bränns fast i botten av kastrullen. Om den känns för tjock kan du späda ut den med mer kokosmjölk. Servera såsen kall eller varm.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply
    Fridim
    18/08/2015 at 15:46

    Ser jättegott ut!
    Himla intressant att se någons version av den. En notis! Satay är från Indonesien

    • Reply
      Zeina
      18/08/2015 at 17:24

      Tack för notisen 😉 ska bli bättre på att läsa på. Ha en fortsatt trevlig dag
      Mvh Zeina 😀

  • Reply
    helena
    24/01/2016 at 17:45

    Det var jätte gott men det var konstig konsistens på marinaden? Kanske gjorde jag nåt fel? den var lite “klumpig”

    • Reply
      Zeina
      26/01/2016 at 23:16

      Hej,
      Du kanske skulle blandat den mer så kryddorna löses upp? Annars vet jag inte varför den klumpig 😀

  • Reply
    Isabel
    06/05/2016 at 07:45

    Hej! Gjorde det här i veckan och det var sååååå gott! Dina recept är fantastiska:) lagom enkla och alltid jättegoda! Ville bara säga det:)

    • Reply
      Zeina
      07/05/2016 at 00:46

      ÅH!!! Jag tackar så jättemycket, jätte trevligt att läsa. TACK för att du berättar. Kram

  • Reply
    Eeva
    21/05/2017 at 17:27

    Detta var bland det godaste jag nånsin gjort!! Kunde lätt vara något man får serverat på restaurang. Gjorde nudelsalladen till såå gott.

  • Reply
    Sara
    15/10/2017 at 21:35

    Salamun!
    Så gott!
    Kan man ersätta en del av kokosmjölk med grädde?
    Om jag använder stora kycklinglår istället för filé, hur gör jag då bäst?

    • Reply
      Zeina
      16/10/2017 at 09:11

      Salam!
      Det går jättebra med grädde 😀
      Med kycklinglår följer du receptet men förlänger koktiden bara. Stek kycklingen ordentligt och låt sedan koka klart i såsen. Lycka till och hoppas att det smakar. Kram

  • Reply
    Kristina
    17/06/2018 at 17:52

    supergott!

  • Leave a Reply