Kyckling satay med jordnötssås är en Thailändsk rätt som är mångas favorit. Fantastiskt gott att äta de kryddiga små kycklingbitarna tillsammans med jordnötssåsen. Detta är min version av kyckling satay, MUMS!

1

8 st Kyckling satay spett, 4 portioner
3-4 st kycklingfiléer
Marinad:
1 tsk finhackad ingefära
2 st vitlöksklyftor- pressade
1 st citrongräs eller 3 st limeblad- hackade i strimlor
1 pressad lime
2 msk soja
2 msk fisksås
2 msk olja (välj mellan sesam-, kokos- eller rapsolja)
2 msk palmsocker eller ljust råsocker (kan ersättas med honung)
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver
Serveringsförslag:
Asiatisk vitkålssallad med nudlar- recept HÄR!

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till marinaden ordentligt och ställ åt sidan i 10-15 min. Skär kycklingen i bitar. Blanda kycklingen ordentligt med marinaden. Låt marineras kylen över natten eller minst 1 timme i rumstemperatur. Ju längre kycklingen får marineras desto godare blir den.

Blötlägg träspett i vatten i 30 min. Trä på kycklingbitarna. Ringla över marinaden och låt stå medan du värmer ugnen. Värm ugnen till 225° med grillfunktion på. Lägg spetten på ett galler och ställ på en plåt. Ta in mitt i ugnen och grilla i ca 15-18 min, tills kycklingen är genomstekt. Ta ut och servera genast med nudelsallad, recept finns HÄR! eller med ris.
121316082015-218 14

Jordnötssås
0,5 lök
1 röd chili (om du vill ha hetta annars uteslut)
1 dl jordnötssmör med bitar
200 g kokosmjölk
1 tsk fisksås eller 0,5 tsk salt
1 tsk röd curry eller sambal oelek

Gör såhär:
Hacka lök och chili. Stek i olja på medelvärme tills löken mjuknar. Tillsätt röd curry/sambal oelek och fräs några sekunder. Sänk värmen och vänd i jordnötssmör. Mixa samman dem med en mixer. Häll i kokosmjölk och fisksås, koka upp och låt puttra 3-5 min. Om såsen känns för tjock kan du späda ut den med mer kokosmjölk. Servera såsen kall eller varm.

8911

Kopiera