Asien/ Grillat/ Kyckling/ Såser & Dressingar

Kyckling satay med jordnötssås

Superläckra kyckling satayspett serverade med en grymt god jordnötssås. Lika goda att grilla på grillen eller i ugn. Bredvid spetten har jag serverat den godaste vitkålssalladen, recept på salladen hittar du HÄR! Detta recept är ett gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.

8 st Kyckling satay spett, 4 portioner
3-4 st kycklingfiléer
Marinad:
1 tsk finhackad ingefära (0,5 tsk torkad ingefära funkar också bra)
3 st vitlöksklyftor- pressade
1 st citrongräs eller 3 st limeblad- hackade i strimlor
2 msk soja
2 msk fisksås
2 msk olja (välj mellan sesam-, kokos- eller rapsolja)
4 msk palmsocker eller ljust råsocker (kan ersättas med honung)
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver
Jordnötssås:
1 dl osötad jordnötssmör med bitar
200 g kokosmjölk
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk finhackad ingefära
1 röd chili (om du vill ha hetta annars uteslut)
1 tsk röd curry eller sambal oelek
2 msk palmsocker eller ljust råsocker (kan ersättas med honung)
1 msk soja
Salt

Serveringsförslag:
Asiatisk vitkålssallad med nudlar- recept HÄR!
Recept på vegetariska satayspett hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till marinaden ordentligt och ställ åt sidan i 10-15 min. Skär kycklingen i bitar. Blanda kycklingen ordentligt med marinaden. Låt marineras kylen över natten eller minst 1 timme i rumstemperatur. Ju längre kycklingen får marineras desto godare blir den.

Om du använder träspett ska du först blötlägga dem i vatten 30 min. Trä på kycklingbitarna på spett och grilla på grillen eller i ugn. I ugn: Värm ugnen till 225° med grillfunktion på. Lägg spetten på ett galler och ställ på en plåt. Ta in mitt i ugnen och grilla i ca 15 min, tills kycklingen är genomstekt. Ta ut och servera genast med nudelsallad, recept finns HÄR! eller med ris.

Jordnötssåsen: Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Stek i olja på medelvärme tills löken mjuknar. Tillsätt röd curry/sambal oelek och fräs några sekunder. Sänk värmen och vänd i jordnötssmör. Mixa samman allting med en mixer. Häll i kokosmjölk, socker, soja och salta efter smak. Koka upp såsen och låt puttra i ca 3-5 min, rör om ofta och ha koll så såsen inte bränns fast i botten av kastrullen. Om den känns för tjock kan du späda ut den med mer kokosmjölk. Servera såsen kall eller varm.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Fridim
    18/08/2015 at 15:46

    Ser jättegott ut!
    Himla intressant att se någons version av den. En notis! Satay är från Indonesien

    • Reply
      Zeina
      18/08/2015 at 17:24

      Tack för notisen 😉 ska bli bättre på att läsa på. Ha en fortsatt trevlig dag
      Mvh Zeina 😀

  • Reply
    helena
    24/01/2016 at 17:45

    Det var jätte gott men det var konstig konsistens på marinaden? Kanske gjorde jag nåt fel? den var lite “klumpig”

    • Reply
      Zeina
      26/01/2016 at 23:16

      Hej,
      Du kanske skulle blandat den mer så kryddorna löses upp? Annars vet jag inte varför den klumpig 😀

  • Reply
    Isabel
    06/05/2016 at 07:45

    Hej! Gjorde det här i veckan och det var sååååå gott! Dina recept är fantastiska:) lagom enkla och alltid jättegoda! Ville bara säga det:)

    • Reply
      Zeina
      07/05/2016 at 00:46

      ÅH!!! Jag tackar så jättemycket, jätte trevligt att läsa. TACK för att du berättar. Kram

  • Reply
    Eeva
    21/05/2017 at 17:27

    Detta var bland det godaste jag nånsin gjort!! Kunde lätt vara något man får serverat på restaurang. Gjorde nudelsalladen till såå gott.

  • Leave a Reply

    1 × fyra =