Kyckling i sötsur sojasås

Kycklingklubbor i en kladdig och sötsur sojasås med mycket smaker. Om man vill så kan man byta ut kycklingklubborna mot kycklingvingar. En ganska lättlagad rätt, du steker bara snabbt kycklingen, rör ihop marinaden och låter sen allting sjuda långsamt. Riktigt gott att servera med jasminris och broccoli.

6 portioner
1 kg kycklingklubbor
Olja till stekning
Marinad:
1 dl ketchup
1 dl soja
3/4 dl ljus sirap eller honung (jag använder sirap)
3/4 dl brunt farinsocker
3 st finhackade vitlöksklyftor
1 tsk ingefärapulver eller 1 msk färsk riven ingefära
2 msk sriricha eller en annan chilisås (kan uteslutas)
1 msk risvinäger
Saften från 1 lime
1 msk majsstärkelse
2 msk vatten
1 tsk paprikapulver
Salt & peppar

Gör såhär:
Hetta upp olja och stek kycklingklubborna tills de får färg. Ha inte för många kycklingklubbor på en gång i stekpannan och se till att kycklingen verkligen får en fin stekyta. Lägg sedan kycklingen i en rymlig stekpanna eller en gryta.

Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en skål. Blanda ordentligt och häll sedan över kycklingen. Koka upp och sänk värmen. Låt kycklingen puttra på medelvärme under lock tills den inte längre är rå, ca 30-45 min. Viktigt att du rör om såsen med jämna mellanrum och är noga med att den inte bränns i botten av grytan. Såsen blir ganska kladdig och tjock efter ett tag. Vänd på kycklingarna med jämna mellanrum.

Lägg kycklingen med såsen på ett fat, garnera gärna med färsk chili om du gillar hetta, hackad salladslök, koriander och lime. Om du gillar sesamfrön är det väldigt gott att strö det över. Servera med ris och broccoli.

Join the Conversation

  1. Jasmine says:

    Riktigt gott precis som alla dina recept! Rekommenderar starkt

  2. Vilken soya? Japansk eller kinesisk? ☀️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close