Kyckling yassa

Fantastiskt god kycklinggryta från Senegal. Smakerna i denna rätt är delikata. Grytan är både syrlig från citronerna och vinägern och söt från all lök. För allra godast smak ska kycklingen marineras flera timmar kylen, har man bråttom så kan man förstås hoppa över den långa marinerignstiden. Jag rekommenderar  dock att du marinerar kycklingen några timmar. Rätten påminde mig väldigt mycket om palestinsk musakhan som också är en syrlig kyckling gryta med mycket lök, recept på den hittar du HÄR!

4-6 portioner
4 st kycklingklubbor
2-3 msk dijonsenap (justera mängd efter smak, jag har i 3 stora msk)
6 st gula lökar
4 st vitlöksklyftor
2 st citron
2 msk äppelcidervinäger
2 st lagerblad
2 tsk chili- eller paprikapulver
2 st buljontärningar (gärna höns men grönsaksbuljong funkar också)
Salt & peppar
Ca 2 dl vatten
Olja till stekning
Valfri tillsättning:
Färsk chili
Gröna oliver

Gör såhär:
Dela kycklingklubborna i mitten. Pressa eller finhacka vitlök, pressa citronerna, hacka löken i strimlor. Häll vitlök, citron, vinäger, senap, chili- eller paprikapulver, salt, peppar över kycklingen och blanda allting ordentligt. Blanda gärna med händerna och massera in marinaden i kycklingen. Häll över lökstrimlorna, ringla lite olja över och blanda igen. Plasta in bunken och låt kycklingen marineras i kylen några timmar, gärna upp till 12 timmar.

Ta fram kycklingen i rumstemperatur en stund innan tillagning. Ta ur kycklingen från marinaden och spara marinaden till senare. Nu ska du tillaga kycklingen och du väljer själv hur. Du kan antingen grilla kycklingen mitt i ugnen på 225° i ca 25 min eller steka den i olja. Jag steker kycklingen i olja, ca 10 min på varje sida. Ställ kycklingen åt sidan.

Hetta upp rikligt med olja i en gryta. Lyft upp löken från bunken, all vätska som har bildats från marinaden sparar du till senare. Stek löken gyllene. Tillsätt lagerbladen och stek lite till. Tillsätt kycklingen, marinaden och stek en stund till. Smula över buljongtärningars, tillsätt ca 2 dl vatten, rör om och koka upp. Vid detta stadie kan du ha i gröna oliver och färsk chili om du hat valt att ha det i grytan. Lägg ett lock på grytan och låt allting puttra på medelvärme i ca 20-30 min. Smaka av grytan och ha eventuellt i mer senap, citron eller salt.

Servera med ris eller couscous. Smaklig spis!

Join the Conversation

  1. Åh så gott det såg ut, detta måste jag prova 🙂

  2. Wow, det här måste jag prova!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close