Grytor/ Huvudrätt/ Kyckling/ Pasta & Nudlar/ Ris

Kycklingfilé i champinjonsås

Kycklingfilé som får puttra i en gräddig sås med champinjoner. Med få ingredienser lyckas du få till en ljuvlig allt-i-ett rätt, såsen och kycklingen tillagas tillsammans. Du får saftiga filéer som smakar underbart. Det funkar utmärkt att servera såsen och kycklingen med ris, potatis eller pasta. Duka på denna rätt vid festliga tillfällen eller som en vardagsrätt. 
kycklingfilé-7

5 portioner
5 st kycklingfilé
250 g champinjoner
5 dl grädde (valfri fetthalt)
2 dl cremé fraiche
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk dijonsenap
Ca 1 msk soja
Salt & peppar
Smör & rapsolja till stekning
Ca 4 msk finhackade eller torkade örter av valfri sort
Tips på örter som passar bra:
Dragon, timjan, rosamrin, basilika, persilja (för mest neutral smak välj persilja)
Serveringsförslag:
Hasselbackspotatis- recept HÄR!

Gör såhär:
Hacka champinjonerna, krydda kycklingfiléerna med salt och peppar runt om. Hetta upp en torr stekpanna (tillsätt ingen olja eller smör), fräs champinjonerna på hög värme i ca 2 min. De kommer att släppa ifrån sig mycket vätska och minska till mer än hälften i volym. Lägg undan champinjonerna åt sidan. I samma stekpanna (tvätta ej ur) lägger du en klick smör och rör runt i pannan så den suger åt sig smakerna från champinjonerna. Tillsätt lite olja och höj värmen. Lägg kycklingfilé i pannan och stek på hög värme, ca 2-3 min på varje sida. Det är ok om de fortfarande är råa inuti, de ska få en fin stekyta. Lägg kycklingfiléerna åt sidan.

Hetta upp smör i en kastrull eller en stekpanna, fräs vitlöken snabbt (bränn inte den). Häll i grädde, cremé fraiche, dijonsenap och koka upp. Blanda i filéerna (även med kycklingsaften som runnit ur dem), champinjonerna och soja. Låt koka utan lock i ca 15 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja. Häll i de finhackade örterna och låt koka 5-10 min till (tills filéerna är genomkokta). Servera med sallad, ris, potatis eller pasta.

612  kycklingfilé-6kycklingfilé-5kycklingfilé-3

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    Christine
    17/08/2015 at 13:01

    Åh vad gott! Tack för recept och inspiration ☺

    • Reply
      Zeina
      18/08/2015 at 17:22

      Så härligt!Tack snälla 😀

  • Reply
    Mia
    07/12/2015 at 10:50

    Är dijonsenap viktigt, du har det i många rätter? Brukar ej ha det hemma

    • Reply
      Zeina
      08/12/2015 at 00:49

      Hej
      Det är inte viktigt men en god “krydda” till maten. Du kan utesluta om du vill men det är värt att ha en i kylskåpet. Lycka till /Zeina

  • Reply
    Yusor
    12/01/2016 at 00:08

    Underbart god blev den!
    Men såsen typ “skivar sig”, blir som grädde och olja.. Vet du varför?

    Mvh
    Yusor

    • Reply
      Zeina
      12/01/2016 at 11:31

      Grädde brukar bli så när man värmer upp den nästa dagen men den ska inte skära sig när den puttrar eller vid servering

      • Reply
        Yusor
        12/01/2016 at 19:50

        Den gör det under puttrandet.. Kan det vara för hög temperatur?

        • Reply
          Zeina
          12/01/2016 at 21:17

          Det kan bero på för mycket olja i stekpannan när du kanske stekte kycklingen eller för hög värme 🙂

  • Reply
    Hussein
    16/06/2016 at 18:10

    Vilken ört använder du

    • Reply
      Zeina
      20/06/2016 at 10:52

      Persilja brukar jag ta 🙂

  • Reply
    Hanna
    18/10/2016 at 20:59

    Matlagningsgrädde eller vispgrädde? Sjukt gott dock! Skär sig alltid men smaken e ju densamma!

    • Reply
      Zeina
      27/10/2016 at 21:36

      Jag använder alltid vispgrädde i maten 😀

  • Reply
    sandra
    21/02/2017 at 19:20

    Ett tips är att använda creme fraiche med champinjonsmak. Detta recept går verkligen hem hos barnen. =)

  • Leave a Reply

    tre × fyra =