Kycklingklubbor med libanesisk vitlökscremé

Saftiga Kycklingklubbor som får gotta sig i en riktigt god marinad. Serveras med potatisklyftor och en god vitlökscremé bredvid. Inte mycket som slår denna meny! Oj va gott.

x1

Kycklingklubbor
6 stora kycklingklubbor
Skär 3 snitt tvärs över kycklingklubborna
Marinad
1 dl ketchup
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan (torkad)
0,5 tsk rosmarin
Saften från 0,5 citron
0,5 dl soya
Svartpeppar
1,5 tsk salt
Grillkrydda

Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden väl (förutom grillkryddan) och pensla sedan kycklingen. Låt gärna kycklingen marineras över natten eller några timmar i kylen. Om du inte har tid så kan de stå 1 timme i rumstemperatur.

Värm ugnen till 225°, gärna med grillfunktionen på. Låt bli ordentligt varmt. Precis innan kycklingen ska in i ugnen strör du grillkryddan på skinnsidan, som ska ligga uppåt på plåten. Grillkryddan ger den en krispig yta och en fin färg. In i mitten av ugnen på hög värme. Efter 15 min sänker du värmen till 175°. Nu är kycklingen krispig och alla safter är kvar i kycklingen. Den ska nu få tillagas långsamt. Efter ytterligare 20-30 min är kycklingen klar. Gott!
Vitlökscremé
2 äggvitor
1-2 vitlöksklyftor ( för skarp vitlökssmak tar du 2 klyftor, för mildare smak tar du 1)
Ca 2-3 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1-2 tsk citronsaft eller 1 krm citronsyra

Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar. Lägg i en skål tillsammans citron och äggvitorna. Använd en stavmixer och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 min. Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig. Krydda sedan med salt och ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme. Håller sig i kylen i upp till 3-4 dagar. Servera med grillat! Smaklig måltid!
x3x5 x2

Join the Conversation

  1. Detta var jättegott! Men det tog ca 1 timme i ugnen på hög värme för kycklingen att bli färdig. Vitlökscremen blev också god och lyckad, men det skvätte väldigt mycket! Med stavmixer gick det inte alls, jag gjorde det i en blender (men det skvätte mycket där också).

  2. Gjorde dessa i helgen och de var verkligen goda! Blev några över som vi åt dagen efter och de var nästan ännu godare!

    Jag undrar om du tycker att det funkar att göra med kycklingfilé också? Brukar ha det i frysen men tycker samtidigt att kycklingfiléer nästan alltid blir torra. Skulle vara roligt att höra om du har nåt tips för att undvika det?

    Mvh Mia

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Kul att du gillade receptet 😀 Här har du ett toppenrecept på kycklingfilé. Ha en superfin helg. Kram
      http://zeinaskitchen.se/saftig-kycklingfile/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close