Grytor/ Italien/ Kött

Lammlägg i tomatsås med gremolata

Lammlägg i mustig tomatsås med smak av Italien. Rätten är inspirerad av klassikern osso buco. Ljuvligt att toppa lammläggen med gremolata. Du kan servera köttet med önskat tillbehör, det mesta passar perfekt bredvid. Bröd, ris, pasta eller något annat smarrigt som du gillar. Vi åt kraschad potatis med vitlökssmör  till.Magiskt gott! Recept på lammlägg tillagade på mellanösterns vis hittar du HÄR!

4-6 portioner
Lammlägg:
4-5 st lammlägg (ca 1,5 kg)
0,5 dl vetemjöl
400 g krossad tomat
3 st selleristjälkar
2 st morötter
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
3 st lagerblad
2 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
2 tsk torkad timjan eller oregano
Ca 3-4 dl vatten
Salt & peppar
Gremolata:
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
0,5 dl olivolja
Serveringsförlslag:
Kraschad potatis med vitlökssmör

Gör såhär:
Finhacka lök, morot, selleri och vitlök. Krydda lammläggen runt om med salt och peppar. Vänd lammläggen i vetemjöl. Hetta upp olja och bryn lammläggen ca 2-3 min på varje sida, tills de får fin färg. Ställ åt sidan. I samma olja som du har brynt köttet steker du alla finhackade grönsaker tills de blir glansiga, i ca 5-6 min.

Vänd i lammläggen, häll över krossad tomat, tomatpuré, ca 3 dl vatten, dijonsenap, timjan och lagerblad. Smaksätt med salt och peppar. Rör om och låt grytan koka upp, sänk värmen och låt köttet koka under lock. Låt köttet koka långsamt tills det är helt mört, ca 2 timmar. Späd eventuellt ut med mer vatten om såsen känns för torr.

Gremolatan: Riv det gula skalet från citronen, blanda med finhackad vitlök, finhackad persilja och olivolja.

Vid servering toppar du köttet med gremolatan. Servera med önskar tillbehör, vi åt kraschad potatis bredvid. Gott! 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply