Bakverk/ Buffé/ Smörgåsar/Baguetter/ Vegetariskt

Langos

Langos är en typisk festivalrätt men som blir lika god hemmagjord. Unna dig själv en langos eller bjud på det när du har fest. Duka upp ett bord med goda topping och låt var och en plock fritt. Min favorittopping är gräddfil, handskalade räkor, rom, dill och rödlök… farligt gott!
langos

12 st langos
30 g färsk jäst
2 dl ljumen mjölk
1 tsk salt
2 kokta mosade potatisar
7 dl mjöl

Gör såhär:
Smula jästen i en bunke, rör ut den i mjölken. Tillsätt salt, potatis och mjöl och knåda degen smidig. Täck bunken med plast och låt jäsa i ca 45-60 min. Häll ut degen på mjölad bakbord och dela den i 12 bitar, forma till bollar och kavla till avlånga bröd, ca 15 cm långa. Lägg på mjölad bord eller bakduk. Hetta upp olja i en stekpanna/kastrull till 180 grader. Fritera 2 bröd i taget tills de blir gyllenbruna, ca 1-2 minut på varje sida. Låt rinna av på ett ugnsgaller eller på ett hushållspapper.

Du kan servera bröden nyfriterade med rödlök, dill, gräddfil, rom och räkor. Eller pensla vitlöksolja på langosen när de är varma och servera direkt. För att göra vitlöksolja pressar du en vitlöksklyfta i ca 0,5 dl olja och låter det stå en stund, sen pensla på brödet.
langos langos2

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    Djeneba
    10/05/2015 at 15:07

    hej,

    • Reply
      Zeina
      10/05/2015 at 20:03

      Hej och välkommen till Zeinas Kitchen!

  • Reply
    Djeneba
    10/05/2015 at 15:09

    Det ser så gott ut.

    • Reply
      Zeina
      10/05/2015 at 20:03

      Tack 🙂

  • Reply
    Cecilia
    17/08/2015 at 18:02

    Jag måste ställa frågan:
    Kommer du ut med en kokbok snart? 🙂

    • Reply
      Zeina
      18/08/2015 at 17:22

      Jag hoppas det! Det är en dröm, måste helt enkelt ta tag i det. Håll tummarna för mig. Tack snälla. Kram Zeina

  • Reply
    belgin
    13/12/2015 at 19:12

    Hej zeina haru provat langos att jäsa över natten?

    • Reply
      Zeina
      13/12/2015 at 23:49

      Det har jag gjort och det gick bra 😀

  • Reply
    Wictor
    21/10/2016 at 10:02

    Du är grym Zeina.

  • Reply
    Grodan
    11/09/2017 at 03:14

    Langostinos är jättegott. Funkar som dessert också. Med sylt, färska bär eller honung/sirap.

  • Reply
    Lotta liljedahl
    05/08/2018 at 13:39

    Supergoda! Har gjort dom många gånger nu! Tack för receptet!

  • Reply
    Inger
    27/08/2018 at 21:30

    Går det göra dem i ugnen istället på något sätt?

    • Reply
      Zeina
      31/08/2018 at 09:04

      Hej,
      Jag har inte testat att göra i ugn. Om man gör dom i ugn blir det inte alls som klassiska langos. Om du vill göra det i ugn så kan du pensla degen med olja och grädda på 200° i ca 15 min. Är dock osäker på hur resultat blir, kan tänka mig att det blir som vanligt vitt bröd 😀

    Leave a Reply