Bakverk/ Bröd/ Buffé

Långpannebröd med havregryn- lättbakat

Ett gott och saftigt bröd med havregryn och grahamsmjöl. Den är söt i smaken och har en härlig konsistens. Brödet behöver bara jäsas en gång efter knådning. Perfekt när man inte har tid att vänta och vill ha ett gott bröd lagom till middag. Knåda degen och låt den jäsa medan soppan puttrar på spisen. Den är klar lagom tills middan ska serveras. Även god att äta som frukostbröd, då kan du låta degen jäsa i kylen över natten istället. Recept på köttfärssoppan på bilden hittar du HÄR!
köttfärssoppa-5

1 långpanna bröd
3 dl havregryn
3 dl mjölk
50 g baksmör
30 g färsk jäst eller 2 1/4 tsk torrjäst
1,5 tsk salt
4 msk ljus sirap eller honung
1 dl vatten
3-4 dl vetemjöl special
2 dl grahamsmjöl (kan bytas ut mot en annan sort eller vanlig mjöl)
Pensling och garnering:
Ägg
Havregryn, frön

Gör såhär:
Lägg havregrynen i en bunke tillsammans med smöret som är hackad i bitar. Hetta upp mjölken tills den blir varm (nästan kokhett), häll över havregynen och låt stå i 10 min. Lös upp jästen i 1 dl ljummet vatten. Häll över havregrynen och tillsätt de övriga ingredienserna. Knåda degen en bra stund, gärna i 10 min i bakmaskin eller för hand. Knådar du för hand är det lättast att röra runt med en slev eftersom degen är ganska kladdig. Degen kommer kännas kladdig till en början men efter en stund blir den mer fast allt eftersom havregrynen sväller upp och suger åt sig vätskan. Klä en mellanstor långpanna, 40×30 cm, med bakpapper. Mjöla degen och tryck sedan ut den jämnt i plåten. Täck ordentligt med plast och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten (ca 8 timmar).

Värm ugnen till 200°. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö på valfri garnering. Baka mitt i ugnen i ca 30-35 min. Ta ut och låt svalna under bakduk i ca 10 min innan servering.
Fotor_144251027752925 Fotor_144250943187922köttfärssoppa-3

 

 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply