Layali Lubnan betyder “libanesiska nätter” och är en mycket omtyckt dessert i Libanon. Den är len och krämig, lite som en pudding. För att ge den lite “crunch” strör man på nötter. Vid servering ringlas det på hemmagjord sirap, då kan man enkelt justera sötman genom att ha på så mycket sirap man önskar. Väldigt enkel efterrätt att göra och ingen ugn behövs. Detta är ett gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.
layali-lubnan

Layali lubnan, ca 8-10 bitar
1,5 liter mjölk
3 dl mannagryn
1 msk vaniljsocker
Topping:
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
2-3 dl nötter
Sirap:
3 dl socker
1,5 dl vatten
3 droppar citronsaft
1 tsk apelsinblommsvatten eller vaniljsocker

Gör såhär:
Gör sirapen först. Koka upp allting under omrörning. Låt små puttra i ca 5 min på svag värme och låt kallna innan servering. Täck den så fort den svalnat och förvara i kyl eller rumstemperatur.

Layali lubnan (kakan). Koka upp mannagryn, mjölk och vaniljsocker under omrörning. Om du vill ha färg på kakan kan du droppa i några droppar hushållsfärg. Låt småputtra 3-4 min. Rör om så det inte bränns vid i botten av kastrullen. Lägg sedan upp i en mellanstor form och låt kallna i kylen. Toppa eller spritsa med vispad grädde smaksatt med vanilj och strö sedan på grovhackade nötter, t.ex. pistage, mandel eller valnötter. Dela i portionsbitar och ringla sirap över varje bit precis innan servering.
Layali lubnan11268033_1579022375696923_5173309804263696354_nLayali lubnan
layali-lubnan-3

Kopiera