Dessert/ Efterrätt/ Libanon/ Tårta

Layali Lubnan- Mannagrynstårta

Layali Lubnan betyder “libanesiska nätter” och är en mycket omtyckt dessert i Libanon. Den är len och krämig, lite som en pudding. För att ge den lite “crunch” strör man på nötter. Vid servering ringlas det på hemmagjord sirap, då kan man enkelt justera sötman genom att ha på så mycket sirap man önskar. Väldigt enkel efterrätt att göra och ingen ugn behövs. Detta är ett gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.
layali-lubnan

Layali lubnan, ca 8-10 bitar
1,5 liter mjölk
3 dl mannagryn
1 msk vaniljsocker
Topping:
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
2-3 dl nötter
Sirap:
3 dl socker
1,5 dl vatten
3 droppar citronsaft
1 tsk apelsinblommsvatten eller vaniljsocker

Gör såhär:
Gör sirapen först. Koka upp allting under omrörning. Låt små puttra i ca 5 min på svag värme och låt kallna innan servering. Täck den så fort den svalnat och förvara i kyl eller rumstemperatur.

Layali lubnan (kakan). Koka upp mannagryn, mjölk och vaniljsocker under omrörning. Om du vill ha färg på kakan kan du droppa i några droppar hushållsfärg. Låt småputtra 3-4 min. Rör om så det inte bränns vid i botten av kastrullen. Lägg sedan upp i en mellanstor form och låt kallna i kylen. Toppa eller spritsa med vispad grädde smaksatt med vanilj och strö sedan på grovhackade nötter, t.ex. pistage, mandel eller valnötter. Dela i portionsbitar och ringla sirap över varje bit precis innan servering.
Layali lubnan11268033_1579022375696923_5173309804263696354_nLayali lubnan
layali-lubnan-3

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Fatoma
    20/12/2014 at 22:35

    Det här måste jag prova ser otroligt gott ut

  • Reply
    Ramadan veckomeny 1 - ZEINAS KITCHEN
    29/05/2016 at 23:05

    […] Efterrätt- Layali Lubnan […]

  • Reply
    Jane
    25/06/2016 at 01:48

    Hej zeina!

    Kan man hälla på sirap på slutet bara så får man allt gjord, eller man måste göra det strax innan man serverar? Och hur länge kan man ha layali lubnan i kylen( hållbarhet)?

    Mvh

    • Reply
      Zeina
      29/06/2016 at 11:22

      Jag rekommenderar inte att du häller sirapen på, det blir blött och kladdigt, bättre att ha det bredvid 🙂 Den håller ca 3 dagar i kylen

  • Reply
    Linda
    04/04/2017 at 15:46

    Kan man ha frukt och/eller bär på tårtan? Eller bör man ha det bredvid i så fall?

    • Reply
      Zeina
      08/04/2017 at 08:52

      Man kan ha frukt på tårtan 😀 Funkar jättebra

      • Reply
        Linda
        16/04/2017 at 20:45

        Jag körde granatäpple och mörk choklad. Mina kollegor blev bjudna och de blev väldigt förtjusta!

    Leave a Reply

    17 − tretton =