En libanesisk kycklingröra med kyckling och tahini (sesampasta). Den brukar serveras som en aptitretare innan maten eller som en del av ett Mezzabord. I de flesta Orientaliska bröllop jag har varit på har denna fantastiska rätt serverats som en förrätt. Ett gott pitabröd till och en tallrik Tabouli… åh så gott. Tänk på att använda en tahini av god kvalité och som smakar bra. Det är huvudingrediensen i röran. Se bild för tips.
Fotor_144259540634165
1 stor tallrik kycklingröra
4 st kycklingfiléer
1 lök hackad i klyftor
1 kanelstång
3 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
1 msk salt
2,5 dl tahini av god kvalité (sesampasta, se bild)
1 citron
1 dl vatten
1 dl turkisk yoghurt
3 vitlöksklyftor
100 g saltgurka
1 dl finhackad färsk persilja
Salt & peppar
Garnering:
Färsk timjan
Olivolja

Gör såhär:
Koka upp kycklingen, skumma av och tillsätt sedan löken, kanel, lagerblad, pepparkorn och salt. Låt kycklingen koka i ca 25 min (tills den är helt genomkokt). Sila av och skär sedan i tärningar. Skär saltgurkorna i små tärningar, grovhacka persiljan och blanda med kycklingbitarna. I en annan skål perssar du vitlöksklyftorna, häller citronsaft, vatten, tahini, salt och peppar. Vispa röran med en handvisp tills den tjocknar och blir lite krämig. Vänd i yoghurten och vispa lite till. Om röran känns för tjock kan du späda ut den med mer vatten eller yoghurt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller peppar.

Blanda sedan i kycklingblandningen och rör om tills det blir en krämig röra. Täck väl och ställ i kylen minst en timme innan servering (klarar sig i kylen upp till 2 dagar). Lägg upp i en tallrik, strö över färsk timjan och ringla lite olivolja på. Servera med ett gott bröd.
Fotor_144267487135447Fotor_144267490981750
Fotor_144267497622486Fotor_14425957462980

tahini

Kopiera