Grönsaker/ Grytor/ Libanon/ Vegetariskt

Libanesisk Moussaka- Vegetarisk

Detta är så himla gott! En libanesisk rätt som heter Moussaka, kallas även mnazale eller maghmour. En mustig auberginegryta som påminner en aning om den franska ratatouillen. Helt fantastiska smaker och om man gillar aubergine kommer man att älska denna. Medelhavsmat när den är som godast. Servera med ett gott bröd eller ris.

4 portioner Moussaka
3 st aubergine
5-6 mogna tomater (kan bytas ut mot 2 burkar krossad tomat)
1 stor lök
6 st vitlöksklyftor
400 g kokta kikärtor
2-4 st färska chili (om du gillar hetta, annars uteslut)
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1,5 msk torkad mynta
Salt & peppar
Rapsolja

Gör såhär:
Skala auberginerna randiga, skär i 2 cm tjocka tärningar. Lägg på en plåt och ringla olja över. Baka mitt i ugnen på 225° i 10 min. Vänd på dem och baka ytterligare 5-10 min till. De ska bli genomstekta och få färg. Ta ut och ställ åt sidan.

Hacka löken, vitlöken och chilin. Skala alla tomater och skär i tärningar. Hetta upp olja och stek chili, lök och vitlöken på medelvärme, bränn inte dem, de ska mjukna långsamt i ca 5 min, rör om då och då. Tillsätt tomat, tomatpuré och mynta, fräs dem en stund tills tomaterna mjuknar, ca 5 min. Tillsätt vatten och kikärtorna. Krydda med salt och peppar, lägg ett lock på grytan och låt puttra i ca 30 min. Lägg sedan auberginerna över, blanda inte dem i grytan, de ska ligga över tomatsåsen. Strö på lite mynta och salt, låt puttra ytterliggare utan lock i ca 15-20 min. Lägg upp på ett fat, strö över finhackad persilja och ringla lite olvilja över. Servera med ett gott bröd eller ris. Smaklig spis!
Fotor_144163514243427
Fotor_144164865379658

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    Sara
    18/04/2016 at 20:12

    Vad gott det var med libanesisk vegetarisk moussaka,ännu ett lyckat recept tack för att du delar med dig 🙂

    • Reply
      Zeina
      23/04/2016 at 20:35

      Härligt att läsa 🙂 jag tackar så mycket för att du berättar

  • Reply
    Miina
    29/12/2016 at 07:41

    Hej!
    Vilken härlig blogg! Går moussakan att göra dagen innan?

    • Reply
      Zeina
      09/01/2017 at 11:26

      Det går alldeles utmärkt ❤ Kram

  • Reply
    Anna
    21/03/2017 at 21:50

    Ser jättegott ut! Hur ska jag göra med aubergine om jag inte har en ugn hemma?

    • Reply
      Zeina
      05/04/2017 at 14:09

      Hej,
      Du kan fritera eller steka auberginerna 😀

  • Reply
    Sonja
    04/04/2017 at 17:19

    Hej! är det verkligen meningen att man ska ha kokta kikärtor som sedan ska koka ytterligare 45 min?

    • Reply
      Zeina
      08/04/2017 at 08:50

      Stämmer bra 😀 Kikärtorna ska koka med i grytan

  • Reply
    Lisa
    12/10/2017 at 22:19

    Fantastiskt gott, myntan ger en annorlunda touch! Bra i matlåda också. Tack!

  • Leave a Reply

    2 × 5 =