Bönor/ Irak/ Kurdistan/ Libanon/ Soppor/ Vegetariskt

Linssoppa med krutonger

Shorbet adas är en klassiker och stor favorit i hela Mellanöstern. Den kan tillagas och smaksättas på många olika sätt. Man kan tex ha i finhackad morot och selleri, lite tomatpuré eller vermiceille istället för ris. Soppan toppas gärna med friterad pitabröd, citron och persilja vid servering.  Detta recept är precis samma som linssoppan som finns HÄR! I detta recept har jag bara serverat linssoppan med krutonger. 

6 portioner linssoppa
4 dl gula/röda linser
1 dl ris (basmati- eller jasminris passar bra. Risetkan uteslutas eller bytas ut mot vermicelli)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 gul lök
1 tsk spiskummin
Salt och svartpeppar
Ca 2-3 msk citronsaft från färsk citron
Krutonger:
2 st libabröd eller pitabröd
Olja till stekning
Garnering:
Finhackad persilja
Chiliflakes eller paprikapulver
Citron

Gör såhär:
Koka upp linserna, skumma av och sänk värmen till medelvärme. Skölj riset och blanda det med linserna, rör om då och då så riskornen inte lägger sig på botten av grytan och bränns fast. Krydda med buljong, salt och svartpeppar. Låt puttra på medelvärme under grytlock i ca 45 min, späd ut med mer vatten vid behov. Om du har valt att ha i vermicelli istället för ris kan du mixa soppan slät först och blanda i dem med linserna nu, låt koka i 10 min till. Har du ris i, ska soppan inte mixas. Finhacka lök och stek i olja tills de blir karamelliserade och ordentligt stekta utan att de bränns vid. Vänd löken i soppan och smaksätt med citron och spiskummin, låt puttra 5 min till.

Skär brödet i tärningar. Hetta upp olja och fritera brödet gyllene. Låt rinna av på papper. Du kan även baka brödet i ugnen på 200° i ca 10 min. Vid servering toppar du soppan med persilja, chili/paprikapulver, citron och krutonger.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

10 − sju =