Bönor/ Grönsaker/ Grytor/ Libanon/ Mezza/ Vegetariskt

Lobia bi zeit- Gröna bönor i tomatsås

Lubie bi zeit

Lubia bi zeit är en vegansk libanesisk rätt som smakar utsökt. Färska gröna bönor som får puttra i en härlig tomatsås med vitlök och lök. Man serverar lubia bi zeit med pitabröd och massor med grönsaker bredvid. Det är gott att hacka lök, paprika, rädisor, gurka, salladslök i klyftor och servera dem bredvid. Man doppar pitabröd i tomatsåsen och tar sig en tugga av grönsakerna tillsammans med persilja, pickels eller mynta till. Underbart! Även Turkiet har en variant av denna “gryta”, typisk medelhavsmat. På somrarna serveras den kall och på vintern äter man den gärna varm. Lika god på båda sätten.
Lubie bi zeit

4-6 portioner Lubia bi zeit- Gröna bönor i tomatsås
1 kg gröna bönor
1 kg färska mogna tomater
1 gul lök
1 vitlökshuvud
1 färsk finhackad chili (om du gillar hetta, annars uteslut)
2 msk tomatpuré
Ca 1 dl vatten
Salt
4-5 msk rapsolja till stekning
Olivolja till garnering
TIPS! Om du inte hittar färska gröna bönor i affären kan du använda djupfrysta haricot verts.

Gör såhär:
Skär bort yttersta skaften på bönan (se bild) och kasta den. Hacka sedan bönorna i lika stora bitar, ca 2 cm. Hacka lök och vitlök. Spara ca 4-5 st vitlöksklyftor hela utan att hacka dem, de ska åka ner i grytan. Skala tomaterna och hacka dem i tärningar. Hetta upp rapsolja, stek lök och vitlök på medelvärme under omrörning. De ska inte få färg och ha koll så vitlöken inte bränns vid, de ska bara bli glansiga och mjukna. Vänd i bönorna, eventuellt chili och fräs allting en bra stund under omrörning, ca 7 min. Se till att du steker bönorna ordentligt utan att de bränns vid.

Vänd i tomathacket och stek i 2 min till. Tillsätt slutligen tomatpuré, hela vitlöksklyftor, vatten och salt. Lägg ett lock på grytan och låt allting puttra en stund tills bönorna mjuknar, ca 30 min. Tänk på att inte ha i för mycket vätska, såsen ska inte vara för rinnig. Lägg upp lubian på ett fat och ringla olivolja över. Servera med bröd och färska grönsaker skurna i stavar som lök, gurka, rädisor, salladslök, paprika, chili osv. Även pickles, oliver, persilja och mynta passar utmärkt bredvid.

Lubie bi zeit IMG_7721 IMG_7729 IMG_7734 IMG_7740 IMG_7758 IMG_7770 IMG_7782Lubie bi zeit

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    jana
    24/02/2016 at 23:46

    tillagade detta idag:) hela familjen älskar det men barnen hann äta upp innan mannen kom hem fr jobbet 🙂 gott o nyttigt

    • Reply
      Zeina
      25/02/2016 at 13:55

      Underbart att läsa 😀 tusen tack för att du berättar. Kram till dig och din familj /Zeina

    Leave a Reply

    12 + sex =