Lyxig sockerkaka med bär och smuldeg

Saftig sockerkaka fylld bär, vaniljkräm och toppad med smuldeg. Den blir den härligt krämig i mitten och krispig på toppen.

Smuldeg:

100 g smör
3 dl havregryn
0,5 dl mjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Kör alla ingredienser snabbt i en matberedare eller nyp ihop för hand tills du får en smuldeg.

Vaniljkräm:

6 msk vainljsåspulver, jag använder Ekströms Marsan snabbvispad vaniljsås
2 dl mjölk

Rör ihop tills du får en klumpfri kräm. Ställ åt sidan och förbered kakan.

Sockerkaka:

3 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
75 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175°C.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
Blanda alla torra ingredienser och sikta sedan ner i äggsmeten. Blanda försiktigt och rör sedan i mjölken och smöret till en jämn smet.

Lägg smeten i en rund form, ca 24 cm, lägg på 1 dl djupfrysta eller färska bär, klicka vaniljkrämen över hela kakan och avsluta med smuldegen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45-50 minuter.

Låt kakan svalna i formen en liten stund. Kakan är krämig i mitten men krispig på toppen!

k1k2k3k4k6

Join the Conversation

  1. Va gött det såg ut. Ska testas

  2. Senada says:

    Hej!

    Testade att göra denna kaka i helgen och smuldegen smölte ihop över kakan i ugnen. den blev god ändå minska man använda varmluft?

    1. Zeina Author says:

      Hej:-D
      Hmm, det ska inte smälta och jag använder varmluft. Ingen aning vad som kan ha gått fel, ska kika närmre på receptet. Tack för att du lämnade en kommentar /Kram Zeina

  3. Tobbe says:

    Hmm testade denna nyss, blev inte alls som på bilden dock. Själva sockerkakssmeten reste sig och omfamnade smuldegen så den hamnade någonstans inne i kakan.

  4. Rihab says:

    Testade också att göra den kakan och hönde mig exakt som Tobbe att sockerkakssmeten reste sig och omfamnade smuldegen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close