Grytor/ Kyckling

Maghrabie

Maghrabie är en mycket omtyckt rätt i Libanon, Palestina och Syrien. Den görs med pärl couscous som är stora couscousbollar som påminner lite om pasta i konsistensen.

Ca 6 portioner
1 hel kyckling
10 st små lökar
500 g moghrabie (pärl couscous)
400 g kokta kikärtor
Smör och olja till stekning
1,5 tsk kummin
1 tsk sju kryddor
0,5 tsk kanel
2 kycklingbuljong
1-2 st lagerblad
Salt & peppar
Ca 1 liter vatten

Gör såhär:
Dela kycklingen i bitar. Skala lökarna och behåll dem hela. Hetta upp olja och smör i en rymlig gryta. Bryn kycklingbitarna och strö på kummin, sju kryddor, kanel, salt och svartpeppar samtidigt som du steker kycklingen under omrörning. Tillsätt löken och stek lite till. Häll över ca 1 liter hett vatten, smula i buljongtärningarna, tillsätt lagerbladen och låt grytan koka upp. Skumma eventuellt av grytan om det bildas skum från kycklingen. Sänk värmen och låt gatan koka under lock i ca 45-60 min. Häll kikärtorna i grytan och låt dem få koka med i ca 15 min. Smaka av grytan och krydda eventuellt mer eller tillsätt lite mer vatten vid behov.

Förbered sedan pärl couscousen. Koka couscousen al dente, kornen ska mjukna men fortfarande ha lite tuggmotstånd. Sila av. Hetta upp smör och olja i en rymlig stekpanna. Häll i couscousen och stek dem i 2-3 min under omrörning. Smaksätt med lie kummin, salt och svartpeppar. Ringla sedan över ca 2 dl från kycklingens kokvatten på couscousen, stek lite till.

Lägg cosucosen på ett fat, toppa med kycklingbitar och lök, ringla lite buljong över. Servera med resterande buljong bredvid.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

3 × två =