Husmanskost/ Irak/ Kött/ Ris

Maklobe på irakiskt vis

Maklobe är en stor favorit i Mellanöstern som kan tillagas på många olika sätt. Det är en festlig rätt som gärna serveras när man får gäster men funkar lika bra till vardags. Maklobe betyder “upp- och nervänd” på arabiska. Man varvar alla grönsaker snyggt i botten av grytan, toppar med ris och efter tillagning vänder man på grytan, upp och ner. Viola så har man en maklobe! Den blir sådär vackert, som en krona på något vis när den läggs upp på ett fat. Maklobe serveras med yoghurt eller tsatsiki och sallad bredvid. HÄR! hittar du ytterligare recept på en till variant på maklobe tillagad med kyckling istället för kött. 

6-8 portioner Maklobe
Köttet:
500 g lammkött i bitar (tex lammstek, kotletter eller grytbitar)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kanelstång
1 tsk gurkmeja
1 tsk sjukryddor- recept HÄR! om du vill göra en egen mix
2 lagerblad
2 köttbuljongtärningar
Ca 6-8 dl vatten
Svartpeppar
Riset:
6 dl basmatiris (se bild för tips)
3 msk tomatpuré
2 tsk sjukryddor
0,5 tsk kardemumma
Ca 1-2 tsk salt
2 msk olja
Ca 6 dl vatten
Grönsakerna:
2 stycken mellanstora aubergine
2 paprikor (röd och grön)
3 st potatisar
2 tomater
1 gul lök
Salt

Maklobe

Dessa två rissorter passar bra när man ska laga denna rätt. De är mer “tåliga” och kan blötläggas i flera timmar utan att riset blir klibbigt. Du får fluffiga riskorn. Dessa två hittas främst i orientaliska livsmedelsbutiker. Hittar du inte dem kan du bara skölja riset och hoppa över momentet med blötläggning. Följ sedan receptet som vanligt.

Gör såhär:
Börja med köttet. Skör köttet i önskad storlek, hetta upp olja i en gryta och bryn köttet. Hacka vitlök och löken i tärningar, vänd ner i grytan och smaksätt med gurkmeja och sju kryddor. Stek under omrörning tills köttet är genomstekt. Tillsätt lagerblad, kanel, svartpeppar, buljong och vatten. Du ska inte ha i för mycket vatten, bara tills det precis täcker köttet. Låt koka upp och låt sedan koka under lock tills köttet är klart. Du kan spara kokvattnet och använda det som buljong till riset sedan.
Maklobe

Grönsakerna. Skala auberginerna randiga och skär dem runda bitar. Skala och hacka även potatis i runda bitar. Hetta upp olja och fritera potatis först tills de blir gyllene och sedan aubergine, låt rinna av på papper. Hacka tomat, lök och paprika, strö lite salt på alla grönsaker och ställ åt sidan.MaklobeMaklobeMaklobe

Riset. Skölj riset ordentligt och blötlägg i 30 min i ljummet vatten, sila sedan av ordentligt. Hetta upp ca 6 dl vatten i en rymlig kastrull, tillsätt tomatpuré, eventuellt lite buljongvatten från köttet om du vill ha det med, 2 msk olja, sjukryddor, kardemumma, salt och peppar. Koka upp tills tomatpurén löses upp och vänd sedan i riset. Låt sjuda långsamt under lock tills riset suger åt sig tomatsåsen. Fluffa sedan till riset med en gaffel. Om det känns för torrt kan du tillsätta lite mer vatten, tänk på att inte koka riset för länge, den ska tillagas en till omgång med grönsakerna också.

Tillagning av maklobe. Smörj botten av en rymlig gryta med lite olja.  Lägg köttet jämnt i botten av grytan, gör en cirkel med aubergine runtom köttet. Lägg tomat över köttet, sedan lök, potatis, aubergine och paprika. Varva alla grönsaker jämnt och häll slutligen över riset. Om riset känns torrt kan du hälla lite hett vatten över. Jämna till riset med undersidan av en sked, lägg ett lock på grytan, koka upp på medelvärme och låt sedan sjuda långsamt i ca 20-30 min.  Stäng av värmen och låt grytan stå i ca 10 min tills den svalnar lite. Vänd sedan upp och ner på ett fat, garnera eventuellt med stekta nötter och servera med yoghurt och sallad.
MaklobeMaklobeMaklobeMaklobe

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply
    Jessica Giandomenico
    20/04/2016 at 16:07

    Men åh! Det här verkar ju helt enkelt galet gott!!

    • Reply
      Zeina
      23/04/2016 at 20:37

      Mmmmm den är såå god, rekommenderas verkligen 🙂

  • Reply
    Amanda
    25/04/2016 at 19:26

    Precis upptäckt din matblogg, du är helt fantastisk! Älskar dina recept och hur du gjort det lätt att följa med i de olika stegen. Jag kanske är dålig på att söka, men kommer du lägga upp den libanesiska varianten av maklobe? 🙂

  • Reply
    lella
    03/05/2016 at 16:59

    så man ska Inte lägga vattnet alls I slutet utan låta allt ånga tsm?

    • Reply
      Zeina
      07/05/2016 at 00:43

      Helt rätt 😀 det får ångas långsamt

  • Reply
    Sosen
    13/05/2016 at 11:41

    Hej Zeina,
    jag gillar verkligen din blogg.Har anvant manga av dina recept:D
    Jag lagade makloben igar och den blev hur bra som helst!
    Ville bara saga att under rubriken “borja med kottet” star det inte nagonstans att 7 kryddan ska blandas in.

    MVH

    S

    • Reply
      Zeina
      15/05/2016 at 23:11

      Tack snälla. Ska fixa till resetet. Kram 😀

  • Reply
    Mikaela
    12/06/2016 at 12:02

    Funkar kanske med typ Oumph för vegetariskt alternativ? Ser supergott ut verkligen

    • Reply
      Zeina
      14/06/2016 at 13:09

      Jag har inte testat med oumph men det ska nog funka bra. Den är rik på grönsaker så du kan enkelt utesluta köttet och följa receptet 😀 Lycka till och hoppas att det smakar.

  • Reply
    Ellinor
    17/06/2016 at 13:58

    Flera av dina recept ser helt fantastiska ut! Ungefär hur lång tid skulle du bedöma att makloben tar att göra?

    • Reply
      Zeina
      20/06/2016 at 10:54

      Tack 😀 Den tar ganska lång tid, ca 2-2,5 timme.

    Leave a Reply

    8 + 13 =